Na Wielkanoc biała kiełbasa smakuje szczególnie. Można podać ją na wiele sposobów, ale ja bardzo polecam przygotować zapiekaną białą kiełbasę w sosie chrzanowym z cebulą.
Biała kiełbasa w sosie chrzanowym
Składniki (na 5 porcji):
- 5 białych kiełbasek (ok 500g), mogą być surowe lub parzone
- 2 cebule
- 1 ząbek czosnku
- 150ml śmietanki 30%
- 100ml śmietany 18%
- 2 kopiaste łyżki chrzanu ze słoika
- sól, pieprz, majeranek
- kilka gałązek świeżego tymianku i rozmarynu
- natka pietruszki, szczypiorek, koperek
- olej do smażenia
Kiełbasę obsmażyć na niewielkiej ilości oleju na rumiano z każdej strony, wyłozyć na talerz.
Cebule pokroić w piórka, czosnek posiekać. Na patelnię wrzucić cebulę z czosnkiem, zrumienić, wlać śmietankę, dodać śmietanę i chrzan, doprawić majerankiem, pieprzem, solą, zagotować. Sos wyłożyć do naczynia żaroodpornego, na sosie ułożyć kiełbasę, dodać gałązki tymianku i rozmarynu. Naczynie przykryć folią aluminiową, wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 20 minut w temp 180stC, zdjąć folię i zapiekać jeszcze 10-15 minut. Przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki, szczypiorkiem, koperkiem. Podawać np. z ziemniakami lub puree.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz