Tak posmakowały nam ciabatty, że postanowiłam poeksperymentować i zrobić bagietki. Zasadnicza różnica polega na dojrzewaniu ciasta w lodowce. Do ciasta sypnęłam mąki pełnoziarnistej, żeby było zdrowiej, oraz dałam oliwki i suszone pomidory, żeby przypominały smakiem włoskie pieczywo. wymyśliłam, że będą to bagietki w stylu rustykalnym, wiejskim, więc ciasto jedynie luźno skręciłam i ułożyłam na blasze. Wyszły przepyszne!
Polecam też inne przepisy na drożdżowe pieczywo:
- Prosta drożdżowa chałka
- Chałka waniliowa
- Chałka litewska
- Chleb francuski wiejski na drożdżach
- Chleb pszenny - baton
- Ciabatta
- Maślane rogale z makiem
- Śniadaniowe bułeczki z pestkami dyni
- Bułki z siemieniem lnianym
- Chleb pszenno-owsiany z ziarnami (na drożdżach)
- Nocne kajzerki
Rustykalne bagietki z oliwkami
Składniki:
- 350g mąki chlebowej (typ750 lub 650) o zawartości białka min 12%
- 50g mąki graham
- 300ml letniej wody
- 30ml oliwy
- 6g drożdży (lub 2g suszonych)
- 6 g soli
- 10g cukru
- kilka oliwek
- 4-5 suszonych pomidorów
- mąką (u mnie semolina) do podsypywania
Drożdże i cukier rozpuścić w wodzie, wlać oliwę, wsypać sól, mąkę, wymieszać. Ciasto będzie klejące. Przykryć i odstawić na 30 minut.
Oliwki i suszone pomidory pokroić. wysypać na ciasto.
Ręce posmarować oliwą. Ciasto rozciągnąć i złożyć, podciągając do góry i zakładając na środek. Odstawić na 30 minut. Ponownie rozciągnąć i złożyć. po 30 minutach powtórzyć. Ciasto powinno już być bardziej elastyczne i nie klejące się do rąk. Pojemnik wysmarować oliwą, włożyć ciasto, przykryć, pozostawić w temperaturze pokojowej na 1h, następnie wstawić do lodówki na ok 12-16h. Następnego dnia ciasto wyjąć z lodówki, pozostawić na ok 1-2h, by się ociepliło.
Blat obficie podsypać mąką. Odwrócić pojemnik i wyłożyć ciasto. Za pomocą skrobki podzielić na 3 kawałki. Bardzo delikatnie skręcić ciasto, formując bagietki. Ułożyć na papierze do pieczenia.
Piekarnik z blachą w środku nagrzać do 230stC (góra+dół). Na dno wstawić naczynie z gorącą wodą, żeby wytworzyła się para. Bagietki razem z papierem przenieść na blachę, piec ok 15-18 minut w temp 230stC.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz