środa, 5 marca 2025

Rustykalne bagietki z oliwkami

 

Rustykalne bagietki z oliwkami
 

Tak posmakowały nam ciabatty, że postanowiłam poeksperymentować i zrobić bagietki. Zasadnicza różnica polega na dojrzewaniu ciasta w lodowce. Do ciasta sypnęłam mąki pełnoziarnistej, żeby było zdrowiej, oraz dałam oliwki i suszone pomidory, żeby przypominały smakiem włoskie pieczywo. wymyśliłam, że będą to bagietki w stylu rustykalnym, wiejskim, więc ciasto jedynie luźno skręciłam i ułożyłam na blasze. Wyszły przepyszne!

Polecam też inne przepisy na drożdżowe pieczywo:

Rustykalne bagietki z oliwkami

Składniki:

  • 350g mąki chlebowej (typ750 lub 650) o zawartości białka min 12%
  • 50g mąki graham
  • 300ml letniej wody
  • 30ml oliwy
  • 6g drożdży (lub 2g suszonych)
  • 6 g soli
  • 10g cukru
  • kilka oliwek
  • 4-5 suszonych pomidorów
  • mąką (u mnie semolina) do podsypywania

Drożdże i cukier rozpuścić w wodzie, wlać oliwę, wsypać sól, mąkę, wymieszać. Ciasto będzie klejące. Przykryć i odstawić na 30 minut. 

Oliwki i suszone pomidory pokroić. wysypać na ciasto. 

Ręce posmarować oliwą. Ciasto rozciągnąć i złożyć, podciągając do góry i zakładając na środek. Odstawić na 30 minut. Ponownie rozciągnąć i złożyć. po 30 minutach powtórzyć. Ciasto powinno już być bardziej elastyczne i nie klejące się do rąk. Pojemnik wysmarować oliwą, włożyć ciasto, przykryć, pozostawić w temperaturze pokojowej na 1h, następnie wstawić do lodówki na ok 12-16h. Następnego dnia ciasto wyjąć z lodówki, pozostawić na ok 1-2h, by się ociepliło. 

Blat obficie podsypać mąką. Odwrócić pojemnik i wyłożyć ciasto. Za pomocą skrobki podzielić na 3 kawałki. Bardzo delikatnie skręcić ciasto, formując bagietki. Ułożyć na papierze do pieczenia. 

Piekarnik z blachą w środku nagrzać do 230stC (góra+dół). Na dno wstawić naczynie z gorącą wodą, żeby wytworzyła się para. Bagietki razem z papierem przenieść na blachę, piec ok 15-18 minut w temp 230stC.

Smacznego! 

 

Rustykalne bagietki z oliwkami

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Drukuj