sobota, 15 marca 2025

Kotlety z indyka w sosie porowym

Kotlety z indyka w sosie porowym
 

Kruche delikatne mięso z fileta indyka i wyrazisty sos śmietanowo-porowy - oto pomysł na pyszny obiad w pół godziny. 

Polecam również inne przepisy na obiad : 

 

Kotlety z indyka w sosie porowym

Składniki na 4 porcje:
  • 4 kotlety z fileta indyka (lub kurczaka), ok 600g
  • kawałek pora ok 15cm (biała i jasnozielona część) 
  • 1 ząbek czosnku
  • 100ml śmietanki 30%
  • 2 łyżki oleju lub oliwy
  • 50g sera z niebieską pleśnią
  • opcjonalnie: 100g pieczarek lub kilka suszonych pomidorów
  • sól
  • pieprz
  • tymianek
  • pieprz ziołowy
  • 2 łyżki mąki

Kotlety odrobinę rozbić tłuczkiem, posolić, doprawić pieprzem ziołowym. Obtoczyć w mące, smażyć na rumiano z obu stron na niewielkiej ilości oleju. Kotlety odsunąć na bok, na patelnię wlać resztę oleju, wrzucić pokrojone pory i posiekany ząbek czosnku, smażyć mieszając, aż por zwiędnie (ok 1-2 minuty). Dodać pokrojone pieczarki lub pomidory, posolić, doprawić pieprzem i tymiankiem. Kotlety rozłożyć na patelni, wlać śmietankę, pokruszyć ser. Przykryć i dusić na małym ogniu ok 15-10 minut. 

W tym czasie ugotować kaszę, makaron lub ziemniaki. 

Podawać z ulubioną surówką.

Smacznego! 


 

1 komentarz:

Drukuj