Kruche delikatne mięso z fileta indyka i wyrazisty sos śmietanowo-porowy - oto pomysł na pyszny obiad w pół godziny.
Polecam również inne przepisy na obiad :
- Kotlety z indyka nadziewane pieczarkami i serkiem
- Gulasz paprykowy i placki po węgiersku
- Klopsiki w sosie grzybowym
- Polędwiczki w sosie musztardowym
- Gulasz z kurkami
- Zapiekany ryż z pomidorami i szaszłyki z indyka
Kotlety z indyka w sosie porowym
Składniki na 4 porcje: - 4 kotlety z fileta indyka (lub kurczaka), ok 600g
- kawałek pora ok 15cm (biała i jasnozielona część)
- 1 ząbek czosnku
- 100ml śmietanki 30%
- 2 łyżki oleju lub oliwy
- 50g sera z niebieską pleśnią
- opcjonalnie: 100g pieczarek lub kilka suszonych pomidorów
- sól
- pieprz
- tymianek
- pieprz ziołowy
- 2 łyżki mąki
Kotlety odrobinę rozbić tłuczkiem, posolić, doprawić pieprzem ziołowym. Obtoczyć w mące, smażyć na rumiano z obu stron na niewielkiej ilości oleju. Kotlety odsunąć na bok, na patelnię wlać resztę oleju, wrzucić pokrojone pory i posiekany ząbek czosnku, smażyć mieszając, aż por zwiędnie (ok 1-2 minuty). Dodać pokrojone pieczarki lub pomidory, posolić, doprawić pieprzem i tymiankiem. Kotlety rozłożyć na patelni, wlać śmietankę, pokruszyć ser. Przykryć i dusić na małym ogniu ok 15-10 minut.
W tym czasie ugotować kaszę, makaron lub ziemniaki.
Podawać z ulubioną surówką.
Smacznego!
Ciekawy pomysł na obiad. Takiego sosu nigdy nie jadłam.
OdpowiedzUsuń