piątek, 14 marca 2025

Babka pomarańczowa (z gotowanej pomarańczy)

Babka pomarańczowa (z gotowanej pomarańczy)


 

 Moja babka cytrynowa z gotowaną cytryną do dziś zbiera pochwały. Postanowiłam tym samym sposobem upiec babkę z gotowaną pomarańczą. I muszę przyznać, że cytrynowa ma teraz poważną konkurentkę;) Już podczas pieczenia dom wypełnia cudowny pomarańczowy zapach i trudno się powstrzymać przed ukrojeniem kawałka jeszcze gorącej babki:) Jak smakuje? Intensywnie pomarańczowa w smaku, jest miękka, puszysta, ale też wilgotna. Polecam upiec na Wielkanoc!

Podobna babkę pomarańczową poczynił swego czasu Rozkoszny, jego przepis też wypróbowałam:)

Polecam również przepisy na inne babki wielkanocne:

 

Babka pomarańczowa (z gotowanej pomarańczy)

Składniki: 

  • 2 pomarańcze (ok 500g) najlepiej ekologiczne
  • 180g cukru
  • 3 duże jajka
  • 120ml oleju
  • 235g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 płaska łyżeczka sody
  • 0,5 łyżeczki kurkumy (można pominąć)  

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej, należy wyjąć je z lodówki ok 2 godziny przed pieczeniem. 

Pomarańcze dobrze wyszorować, jedną włożyć do gotującej się wody, gotować do miękkości (ok 30 minut). Po ugotowaniu wodę zlać, a pomarańczę pozostawić do ostudzenia, przekroić, wyjąć pestki, zblendować. 

Drugą pomarańczę przekroić na pół, z połowy zetrzeć skórkę i wycisnąć sok, dodać do zblendowanej ugotowanej pomarańczy. drugą połówkę pokroić w cienkie plasterki.

Jajka ubić z cukrem na jasną, puszystą masę (ubijanie trwa ok 10 minut). Wlać olej, zmiksować, dodać zblendowaną pomarańczę, zmiksować. Wsypać przesianą mąkę z kurkumą, proszkiem i sodą, zmiksować. 

Piekarnik nagrzać do 175stC. Ja dodatkowo wstawiam na dno piekarnika naczynie z gorącą wodą, żeby uzyskać parę. Keksówkę 10x25cm wyłożyć papierem do pieczenia. (można również wykorzystać formę na babkę stożkową, górna śr. formy 22cm, należy ją posmarować masłem, posypać mąką krupczatką, kaszą manną lub bułką tartą). Do formy wyłożyć ciasto. Na wierzchu rozłożyć plastry pomarańczy. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok 45-50 minut w temp. 175stC (termoobieg), do suchego patyczka.

Po upieczeniu ostudzić na kratce.

Smacznego! 


Babka pomarańczowa (z gotowanej pomarańczy)


 

1 komentarz:

  1. Nigdy nie słyszałam o takim przepisie. Jestem zaciekawiona. Babka wygląda smacznie.

    OdpowiedzUsuń

Drukuj