środa, 19 lutego 2025

Pączki lekkie jak chmurka


Pączki lekkie jak chmurka
 

Te pączki nie są pieczone, tylko smażone - jak tradycja nakazuje. Na żółtkach, z dodatkiem śmietany, ale lekkie jak chmurka. Nasze ulubione! 

Ja nadziewam je przed smażeniem dżemem lub gęstymi powidłami, niekiedy kremem czekoladowym (ale musi być gęsty), dokładnie zlepiam ciasto, żeby nadzienie nie wypłynęło. Jeśli macie w planach nadziać je kremem na bazie śmietanki, mascarpone, zabaione (zabaglione) itp - lepiej to zrobić po usmażeniu. 

Gotowe pączki można posypać cukrem pudrem, polać lukrem lub czekoladą - wg uznania. 

Polecam również inne przepisy na pączki:


Pączki lekkie jak chmurka

Składniki (30 sztuk):
1 szklanka mleka
100g cukru
1 jajko
5 żółtek
40g drożdży (świeżych)
100g śmietany 18%
70g masła
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
25ml spirytusu (lub 40ml koniaku)
700g mąki (typ 550, luksusowa) + 1 łyżka do ew. korekcji

1-1,5 l oleju do smażenia

Nadzienie (wg uznania):
płatki dzikiej róży przetarte z cukrem
krem czekoladowy
marmolada

Lukier:
1 szklanka cukru pudru
2 łyżki gorącej wody lub soku z cytryny
do posypania: płatki migdałowe, kandyzowana skórka pomarańczowa, siekane orzechy

Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową, dlatego należy wcześniej wyjąć z lodówki śmietanę i jaja. 
Mleko lekko podgrzać, drożdże pokruszyć, wymieszać z łyżka cukru, połową szklanki mleka, dodać łyżkę mąki, odstawić do wyrośnięcia. 
Masło roztopić.
W misce utrzeć jajko i żółtka z resztą cukru, wlać pozostałe mleko, dodać śmietanę, ekstrakt, wlać alkohol, wymieszać. Dodać wyrośnięte drożdże, wsypać przesianą mąkę, wymieszać wszystko, przykryć ściereczką i dostawić na ok 20 minut. Po tym czasie ciasto wyrobić, dodając masło.
Ciasto po wyrobieniu będzie lekko lepiące, ale miękkie. Jeśli ciasto jest bardzo klejące, można dosypać łyżkę mąki.
Z ciasta uformować kulę, włożyć od miski, posmarować olejem, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, uderzyć mocno pięścią, by opadło. Odrywać kawałki ciasta, lekko spłaszczać, nakładać nadzienie, zlepiać i formować z niego zgrabny pączek. Pączki kłaść na stolnicy posypanej mąką zlepioną stroną do dołu.
Ulepione pączki przykryć ściereczką, pozostawić do wyrośnięcia (ok 20-30 minut).
W rondlu z grubym dnem rozgrzać olej (temp. 185stC). Pączki wykładać na olej wyrośniętą stroną, smażyć ok. 2 minuty na średnim-małym ogniu, odwrócić i smażyć jeszcze 2 minuty. Usmażone pączki wykładać na papierowy ręcznik, żeby pozbyły się nadmiaru tłuszczu. 
Lukier: cukier puder rozetrzeć z wodą. 
Gotowe pączki posypać pudrem lub polukrować, posypać prażonymi płatkami migdałowymi, siekanymi orzechami lub skórką pomarańczową.
Smacznego!

 

Pączki lekkie jak chmurka


4 komentarze:

  1. Nie robiłam nigdy sama pączków. Nie mam rąk do cukiernictwa.

    OdpowiedzUsuń
  2. Idealnie okrągłe i pięknie usmażone, sztuka zrobić takie w domowych warunkach.

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyszły Ci idealnie. Ja już nie pamiętam kiedy pączki robiłam.

    OdpowiedzUsuń
  4. Wyszły ci bardzo puszyste. W sumie jeszcze nie myślałam o tłustym czwartku. Może też zrobię pączki.

    OdpowiedzUsuń

Drukuj