Te pączki nie są pieczone, tylko smażone - jak tradycja nakazuje. Na żółtkach, z dodatkiem śmietany, ale lekkie jak chmurka. Nasze ulubione!
Ja nadziewam je przed smażeniem dżemem lub gęstymi powidłami, niekiedy kremem czekoladowym (ale musi być gęsty), dokładnie zlepiam ciasto, żeby nadzienie nie wypłynęło. Jeśli macie w planach nadziać je kremem na bazie śmietanki, mascarpone, zabaione (zabaglione) itp - lepiej to zrobić po usmażeniu.
Gotowe pączki można posypać cukrem pudrem, polać lukrem lub czekoladą - wg uznania.
Polecam również inne przepisy na pączki:
- Pączki karnawałowe
- Pączki ziemniaczane
- Gniazdka - pączki hiszpańskie
- Pączki kresowe
- Pączki malinowe
- Najlepsze serowe pączki
- Mini pączki z serkiem homogenizowanym
- Oponki twarogowe
- Taratuszki
- Taratuszki na jogurcie
- Pączki
- Faworki (chruściki)
Pączki lekkie jak chmurka
Składniki (30 sztuk):
1 szklanka mleka
100g cukru
1 jajko
5 żółtek
40g drożdży (świeżych)
100g śmietany 18%
70g masła
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
25ml spirytusu (lub 40ml koniaku)
700g mąki (typ 550, luksusowa) + 1 łyżka do ew. korekcji
1-1,5 l oleju do smażenia
Nadzienie (wg uznania):
płatki dzikiej róży przetarte z cukrem
krem czekoladowy
marmolada
Lukier:
1 szklanka cukru pudru
2 łyżki gorącej wody lub soku z cytryny
do posypania: płatki migdałowe, kandyzowana skórka pomarańczowa, siekane orzechy
Nie robiłam nigdy sama pączków. Nie mam rąk do cukiernictwa.
OdpowiedzUsuńIdealnie okrągłe i pięknie usmażone, sztuka zrobić takie w domowych warunkach.
OdpowiedzUsuńWyszły Ci idealnie. Ja już nie pamiętam kiedy pączki robiłam.
OdpowiedzUsuńWyszły ci bardzo puszyste. W sumie jeszcze nie myślałam o tłustym czwartku. Może też zrobię pączki.
OdpowiedzUsuń