sobota, 22 lutego 2025

Chałka domowa z kruszonką

 

Chałka domowa z kruszonką


Nic tak nie przyciąga jak zapach pieczonego ciasta drożdżowego. Szczególnie gdy za chwile z pieca wyskakuje rumiana puchata chałka!Ta chałka jest bezproblemowa - z ciastem przyjemnie się pracuje, a po upieczeniu chałka jest miękka, lekka i długo zachowuje świeżość (choć raczej istnieje ryzyko, że zostanie zjedzona jeszcze ciepła;) 

Na moim instagramie pokazałam sposób zaplatania ciasta.

Polecam też inne przepisy na drożdżowe pieczywo:

 

Chałka domowa z kruszonką

Składniki:

zaczyn:

  • 100g mąki
  • 200ml mleka 
  • 15g drożdży świeżych (lub 5g instant)
  • łyżeczka cukru

ciasto:

  • 320g mąki + do podsypywania
  • 30g cukru z wanilią (albo zwykły cukier +1 łyżeczka ekstraktu z wanilii)
  • szczypta soli  
  • 2 duże jajka
  • 60g masła 
  • 2 łyżki oleju
  • do posypania: mak, sezam, kruszonka (wg uznania)

Kruszonka:

  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki cukru
  • 3 łyżki mąki

Zaczyn: drożdże rozetrzeć z cukrem, wymieszać ciepłym mlekiem (nie gorącym!) i mąką, odstawić na ok 20 minut. Wyrośnięty zaczyn przypomina pianę.

Jajka roztrzepać (2 łyżki wlać do miseczki i zachować do posmarowania chałki), wymieszać z cukrem i solą, dodać zaczyn, wsypać mąkę. Wyrobić gładkie ciasto, pod koniec wyrabiania dodając miękkie masło i olej. Z ciasto uformować kulę, posmarować olejem, włożyć do miski i odstawić w ciepłe miejsce do wyrastania, po godzinie ciasto odgazować, lekko ugniatając. Przykryć i pozostawić jeszcze na godzinę. Ciasto powinno co najmniej podwoić objętość. 

Wyrośnięte ciasto podzielić na kawałki. Ja podzieliłam na 8 i zrobiłam 2 chałki. Z każdego kawałka uformować kulkę i odstawić na ok 10-15 minut, następnie rozwałkować i zwinąć w rulon, zrobić wałek i zapleść chałki. U mnie splot zegarowy: 12-5, 6-12, 9-4, 3-8.

Uplecione chałki przenieść na blachę, przykryć i odstawić do wyrośnięta na ok 30 minut (lub do podwojenia objętości).
Piekarnik nagrzać do 175stC (góra+dół), na dno wstawić naczynie z gorącą woda. Chałki posmarować rozmąconym jajkiem, posypać sezamem, makiem lub kruszonką. 

Wstawić do piekarnika, piec ok 30 minut. Jeśli z podanych składników robimy 1 dużą chałkę, to czas pieczenia będzie ok 35 minut.

Upieczoną chałkę położyć na kratce, przykryć ściereczka i pozostawić do ostudzenia. 

Smacznego! 


Chałka domowa z kruszonką


 

1 komentarz:

  1. Nie robiłam nigdy chałki. Twoja wygląda pięknie, na pewno jest pyszna.

    OdpowiedzUsuń

Drukuj