Nic tak nie przyciąga jak zapach pieczonego ciasta drożdżowego. Szczególnie gdy za chwile z pieca wyskakuje rumiana puchata chałka!Ta chałka jest bezproblemowa - z ciastem przyjemnie się pracuje, a po upieczeniu chałka jest miękka, lekka i długo zachowuje świeżość (choć raczej istnieje ryzyko, że zostanie zjedzona jeszcze ciepła;)
Na moim instagramie pokazałam sposób zaplatania ciasta.
Polecam też inne przepisy na drożdżowe pieczywo:
- Prosta drożdżowa chałka
- Chałka waniliowa
- Chałka litewska
- Chleb francuski wiejski na drożdżach
- Chleb pszenny - baton
- Ciabatta
- Maślane rogale z makiem
- Śniadaniowe bułeczki z pestkami dyni
- Bułki z siemieniem lnianym
- Chleb pszenno-owsiany z ziarnami (na drożdżach)
- Nocne kajzerki
Chałka domowa z kruszonką
Składniki:
zaczyn:
- 100g mąki
- 200ml mleka
- 15g drożdży świeżych (lub 5g instant)
- łyżeczka cukru
ciasto:
- 320g mąki + do podsypywania
- 30g cukru z wanilią (albo zwykły cukier +1 łyżeczka ekstraktu z wanilii)
- szczypta soli
- 2 duże jajka
- 60g masła
- 2 łyżki oleju
- do posypania: mak, sezam, kruszonka (wg uznania)
Kruszonka:
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki cukru
- 3 łyżki mąki
Zaczyn: drożdże rozetrzeć z cukrem, wymieszać ciepłym mlekiem (nie gorącym!) i mąką, odstawić na ok 20 minut. Wyrośnięty zaczyn przypomina pianę.
Jajka roztrzepać (2 łyżki wlać do miseczki i zachować do posmarowania chałki), wymieszać z cukrem i solą, dodać zaczyn, wsypać mąkę. Wyrobić gładkie ciasto, pod koniec wyrabiania dodając miękkie masło i olej. Z ciasto uformować kulę, posmarować olejem, włożyć do miski i odstawić w ciepłe miejsce do wyrastania, po godzinie ciasto odgazować, lekko ugniatając. Przykryć i pozostawić jeszcze na godzinę. Ciasto powinno co najmniej podwoić objętość.
Wyrośnięte ciasto podzielić na kawałki. Ja podzieliłam na 8 i zrobiłam 2 chałki. Z każdego kawałka uformować kulkę i odstawić na ok 10-15 minut, następnie rozwałkować i zwinąć w rulon, zrobić wałek i zapleść chałki. U mnie splot zegarowy: 12-5, 6-12, 9-4, 3-8.
Uplecione
chałki przenieść na blachę, przykryć i odstawić do wyrośnięta na ok 30
minut (lub do podwojenia objętości).
Piekarnik nagrzać do 175stC
(góra+dół), na dno wstawić naczynie z gorącą woda. Chałki posmarować
rozmąconym jajkiem, posypać sezamem, makiem lub kruszonką.
Wstawić do piekarnika, piec ok 30 minut. Jeśli z podanych składników robimy 1 dużą chałkę, to czas pieczenia będzie ok 35 minut.
Upieczoną chałkę położyć na kratce, przykryć ściereczka i pozostawić do ostudzenia.
Smacznego!
Nie robiłam nigdy chałki. Twoja wygląda pięknie, na pewno jest pyszna.
OdpowiedzUsuń