Pewnego dnia zabrakło w domu chleba. Czekać na wyrastanie zakwasu i wyrabianie ciasta nie miałam ochoty, ale zato bardzo chciałam spróbować czegoś nowego. Postanowiłam więc, że upiekę ciabatty. Okazały się strzałem w 10! I co ciekawe, jedna, która jakimś cudem przetrwała, na 3 dzień wciąż była miękka. Przy następnym podejściu dodałam kilka suszonych pomidorów:)
Lubię je za rustykalny wygląd, nieregularne kształty i te dziury w środku:)
Polecam też inne przepisy na drożdżowe pieczywo:
- Prosta drożdżowa chałka
- Chałka waniliowa
- Chałka litewska
- Chleb francuski wiejski na drożdżach
- Chleb pszenny - baton
- Ciabatta
- Maślane rogale z makiem
- Śniadaniowe bułeczki z pestkami dyni
- Bułki z siemieniem lnianym
- Chleb pszenno-owsiany z ziarnami (na drożdżach)
- Nocne kajzerki
Bułki jak ciabatta
Składniki:
- 250g mąki pszennej chlebowej (albo typ 650)
- 50g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 235ml wody
- 5g świeżych drożdży
- 5g cukru
- 5g soli
- 10ml oliwy
- opcjonalnie kilka suszonych pomidorów
Zaczyn: wymieszać 100ml wody, drożdże, cukier i 100g mąki, przykryć folią i odstawić do lodówki na 10-12h.
Pozostałą wodę, oliwę, sól i zaczyn wymieszać, wsypać mąkę, wymieszać, odstawić na 20 minut. Po tym czasie wyrobić (można za pomocą robota). Ciasto będzie luźne, lekko klejące. Włożyć do miski, przykryć i odstawić na 30 minut. Na ciasto wyłożyć pokrojone suszone pomidory, zrobić rozciąganie i składanie, odstawić na 30 minut. Rozciągane i składanie powtórzyć jeszcze dwukrotnie. Odstawić do wyrastania. Gdy ciasto co najmniej podwoi objętość, wyłożyć delikatnie na mocno podsypany mąką blat (np semoliną). Z wierzchu również oprószyć mąką.
Rozciągnąć delikatnie na placek ok 25x25cm. Pokroić na 6 bułek i za pomocą skrobki przenieść je na papier do pieczenia.
Piekarnik rozgrzać z blachą w środku do temp. 230stC. Wyrośnięte ciabatty przenieść razem z papierem na łopacie na blachę. Piekarnik spryskać wodą i jeśli nie ma funkcji "para", to wstawić na dno brytfankę z gorącą wodą. Piec z parą ok 15-18 minut w temp 230stC.
Smacznego!
Super pomysł. Bułki wyglądają pysznie, chętnie bym spróbowała.
OdpowiedzUsuń