wtorek, 25 lutego 2025

Bułki jak ciabatta

Bułki jak ciabatta

Pewnego dnia zabrakło w domu chleba. Czekać na wyrastanie zakwasu i wyrabianie ciasta nie miałam ochoty, ale zato bardzo chciałam spróbować czegoś nowego. Postanowiłam więc, że upiekę ciabatty. Okazały się strzałem w 10! I co ciekawe, jedna, która jakimś cudem przetrwała, na 3 dzień wciąż była miękka. Przy następnym podejściu dodałam kilka suszonych pomidorów:)

Lubię je za rustykalny wygląd, nieregularne kształty i te dziury w środku:)

Polecam też inne przepisy na drożdżowe pieczywo:

 

Bułki jak ciabatta

Składniki:

  • 250g mąki pszennej chlebowej (albo typ 650)
  • 50g mąki pszennej pełnoziarnistej 
  • 235ml wody 
  • 5g świeżych drożdży
  • 5g cukru
  • 5g soli
  • 10ml oliwy 
  • opcjonalnie kilka suszonych pomidorów

Zaczyn: wymieszać 100ml wody, drożdże, cukier i 100g mąki, przykryć folią i odstawić do lodówki na 10-12h.
Pozostałą wodę, oliwę, sól i zaczyn wymieszać, wsypać mąkę, wymieszać, odstawić na 20 minut. Po tym czasie wyrobić (można za pomocą robota). Ciasto będzie luźne, lekko klejące. Włożyć do miski, przykryć i odstawić na 30 minut. Na ciasto wyłożyć pokrojone suszone pomidory, zrobić rozciąganie i składanie, odstawić na 30 minut. Rozciągane i składanie powtórzyć jeszcze dwukrotnie. Odstawić do wyrastania. Gdy ciasto co najmniej podwoi objętość, wyłożyć delikatnie na mocno podsypany mąką blat (np semoliną). Z wierzchu również oprószyć mąką.

Rozciągnąć delikatnie na placek ok 25x25cm. Pokroić na 6 bułek i za pomocą skrobki przenieść je na papier do pieczenia.

Piekarnik rozgrzać z blachą w środku do temp. 230stC. Wyrośnięte ciabatty przenieść razem z papierem na łopacie na blachę. Piekarnik spryskać wodą i jeśli nie ma funkcji "para", to wstawić na dno brytfankę z gorącą wodą. Piec z parą ok 15-18 minut w temp 230stC.

Smacznego!

Bułki jak ciabatta

 


1 komentarz:

  1. Super pomysł. Bułki wyglądają pysznie, chętnie bym spróbowała.

    OdpowiedzUsuń

Drukuj