czwartek, 23 stycznia 2025

Kremowy sernik z wiśniami

Kremowy sernik z wiśniami
 
Kremowy sernik z wiśniami

Oto sernik, przy którym się nie napracowałam zbytnio, a smakował przepysznie. Jest bardzo delikatny, ale nie piankowy, z wyraźnym sernikowym smakiem. Zaspokoi apetyt tych, którzy lubią serniki tradycyjne, zbite, a także wielbicieli serników kremowych, delikatnych. Wykorzystałam twaróg z wiaderka bardzo dobrej jakości, bez dodatków, tłusty. Jest kilka takich, które mogę polecić na sernik - np. Wieluń Mój ulubiony, Piątnica w czerwonym wiaderku, Mlekowita Wypasiony premium. Dodałam do niego wiśnie, ale również można dodać np maliny, borówki, brzoskwinie z puszki, rodzynki (dla tych co lubią:) albo nawet pominąć owoce. Piekłam go w piekarniku z parą (można ustawić naczynie w gorąca wodą na dnie). Wyszedł równy, nie opadł, nie popękał.

 Kremowy sernik z wiśniami

Spód:
  • 150g dowolnych herbatników
  • 60 g stopionego masła

Masa serowa:

  • 1 kg trzykrotnie zmielonego tłustego sera (może być z wiaderka, min 18% tłuszczu)
  • 5 jajek M
  • 150g mascarpone
  • 150g cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (lub skórka otarta z limonki/cytryny)
  • 2 kopiaste łyżki skrobi kukurydzianej (ew. ziemniaczanej)
Dodatkowo: 1 słoik wiśni w soku (600ml)

Tortownicę 22cm wyłożyć papierem do pieczenia.

Wiśnie osączyć na sitku (sok można wykorzystać np do ugotowania kisielu lub kompotu)

Herbatniki pokruszyć (np w malakserze lub umieścić w worku i rozwałkować, żeby nie było grudek). Wymieszać z roztopionym masłem - powstanie coś w rodzaju mokrego piasku. Wysypać na dno tortownicy i ugnieść za pomocą szklanki.
Tym „mokrym piaskiem” wyklej dno i dół boków tortownicy.

Składniki masy serowej zmiksować. Na ciasteczkowy spód wylać połowę masy serowej, wyłożyć połowę wiśni, następnie resztę masy serowej i resztę wiśni.

Nagrzać piekarnik do 180stC. Na dno postawić naczynie z gorącą wodą, żeby utworzyła się para. Sernik wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 10 minut w temperaturze 180st, następnie zmniejszyć temperaturę do 150stC i piec jeszcze 50 minut. Po upieczeniu pozostawić w piekarniku z lekko uchylonymi drzwiami na 30 minut, następnie wyjąć i pozostawić do całkowitego ostudzenia.
Smacznego! 


Kremowy sernik z wiśniami

2 komentarze:

  1. Taki sernik musi być pyszny. Z wiśniami chyba jeszcze nie jadłam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Kremowa konsystencja i wiśnie to dla mnie duet doskonały. To deser, który chciałoby się podać na każdą okazję.

    OdpowiedzUsuń

Drukuj