Oto sernik, przy którym się nie napracowałam zbytnio, a smakował przepysznie. Jest bardzo delikatny, ale nie piankowy, z wyraźnym sernikowym smakiem. Zaspokoi apetyt tych, którzy lubią serniki tradycyjne, zbite, a także wielbicieli serników kremowych, delikatnych. Wykorzystałam twaróg z wiaderka bardzo dobrej jakości, bez dodatków, tłusty. Jest kilka takich, które mogę polecić na sernik - np. Wieluń Mój ulubiony, Piątnica w czerwonym wiaderku, Mlekowita Wypasiony premium. Dodałam do niego wiśnie, ale również można dodać np maliny, borówki, brzoskwinie z puszki, rodzynki (dla tych co lubią:) albo nawet pominąć owoce. Piekłam go w piekarniku z parą (można ustawić naczynie w gorąca wodą na dnie). Wyszedł równy, nie opadł, nie popękał.
Kremowy sernik z wiśniami
- 150g dowolnych herbatników
- 60 g stopionego masła
Masa serowa:
- 1 kg trzykrotnie zmielonego tłustego sera (może być z wiaderka, min 18% tłuszczu)
- 5 jajek M
- 150g mascarpone
- 150g cukru
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (lub skórka otarta z limonki/cytryny)
- 2 kopiaste łyżki skrobi kukurydzianej (ew. ziemniaczanej)
Tortownicę 22cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Wiśnie osączyć na sitku (sok można wykorzystać np do ugotowania kisielu lub kompotu)
Herbatniki pokruszyć (np w malakserze lub umieścić w worku i rozwałkować, żeby nie było grudek). Wymieszać z roztopionym masłem - powstanie coś w rodzaju mokrego piasku. Wysypać na dno tortownicy i ugnieść za pomocą szklanki.
Tym „mokrym piaskiem” wyklej dno i dół boków tortownicy.
Składniki masy serowej zmiksować. Na ciasteczkowy spód wylać połowę masy serowej, wyłożyć połowę wiśni, następnie resztę masy serowej i resztę wiśni.
Nagrzać piekarnik do 180stC. Na dno postawić naczynie z gorącą wodą, żeby utworzyła się para. Sernik wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 10 minut w temperaturze 180st, następnie zmniejszyć temperaturę do 150stC i piec jeszcze 50 minut. Po upieczeniu pozostawić w piekarniku z lekko uchylonymi drzwiami na 30 minut, następnie wyjąć i pozostawić do całkowitego ostudzenia.
Smacznego!
Taki sernik musi być pyszny. Z wiśniami chyba jeszcze nie jadłam.
OdpowiedzUsuńKremowa konsystencja i wiśnie to dla mnie duet doskonały. To deser, który chciałoby się podać na każdą okazję.
OdpowiedzUsuń