Szybkie placuszki dla małych niejadków i dużych łasuchów. Przygotowałam je na bazie zmiksowanego z mlekiem jabłka, które okazało się tak smaczne, że połowę wypiłam zanim wymieszałam ciasto;)
Polecam również inne przepisy na placuszki:
- Racuchy z rabarbarem
- Racuszki z jabłkami
- Racuszki z makiem i żurawiną
- Placuszki z jabłkami
- Drożdżowe racuszki z rabarbarem
- Twarogowe placuszki
- Pełnoziarniste jogurtowe placuszki z czekoladą
- Czekoladowe placuszki owsiane
Jabłkowe placuszki
Składniki (na 4 porcje):
- 2 średnie jabłka
- 200ml mleka
- 1 jajko
- 240g mąki
- 1 łyżka cukru z wanilią
- 0,5 łyżeczki sody
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki oleju lub roztopionego masła
- olej do smażenia
Jabłka obrać, pokroić w kostkę, zmiksować w blenderze na koktajl. Jajko roztrzepać z cukrem, dodać mleko, wsypać mąkę z soda i proszkiem. Wymieszać na jednolite ciasto. Pod koniec dodać olej lub masło.
Na patelnię wlać odrobinę oleju, wykładać placki, smażyć na średnim ogniu na rumiano w każdej strony. Podawać z ulubionymi dodatkami, np. z jogurtem, miodem, pastą orzechową, owocami.
Dawno takich nie jadłam. Pamiętam ten smak, były pyszne.
OdpowiedzUsuńNostalgicznie się zrobiło:) Pamiętam podobny przepis z dzieciństwa. W weekend sprawdzę ten. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńSmaki z dzieciństwa.
OdpowiedzUsuńPojadła bym takich placków.