wtorek, 14 stycznia 2025

Jabłkowe placuszki

Jabłkowe placuszki
 

Szybkie placuszki dla małych niejadków i dużych łasuchów. Przygotowałam je na bazie zmiksowanego z mlekiem jabłka, które okazało się tak smaczne, że połowę wypiłam zanim wymieszałam ciasto;)

Polecam również inne przepisy na placuszki: 

 

Jabłkowe placuszki

Składniki (na 4 porcje):

  • 2 średnie jabłka
  • 200ml mleka
  • 1 jajko
  • 240g mąki
  • 1 łyżka cukru z wanilią
  • 0,5 łyżeczki sody
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki oleju lub roztopionego masła
  • olej do smażenia

Jabłka obrać, pokroić w kostkę, zmiksować w blenderze na koktajl. Jajko roztrzepać z cukrem, dodać mleko, wsypać mąkę z soda i proszkiem. Wymieszać na jednolite ciasto. Pod koniec dodać olej lub masło.

Na patelnię wlać odrobinę oleju, wykładać placki, smażyć na średnim ogniu na rumiano w każdej strony. Podawać z ulubionymi dodatkami, np. z jogurtem, miodem, pastą orzechową, owocami.

3 komentarze:

  1. Dawno takich nie jadłam. Pamiętam ten smak, były pyszne.

    OdpowiedzUsuń
  2. Nostalgicznie się zrobiło:) Pamiętam podobny przepis z dzieciństwa. W weekend sprawdzę ten. Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  3. Smaki z dzieciństwa.
    Pojadła bym takich placków.

    OdpowiedzUsuń

Drukuj