wtorek, 17 grudnia 2024

Piernik staropolski

Piernik staropolski
 

Tydzień do Świąt! Ciasto leżakowało ponad 4 tygodnie, pora więc upiec piernik;)
Piernik staropolski najlepiej jest upiec ok tydzień przed Świętami, przełożyć powidłami śliwkowymi i odstawić na kolejnych kilka dni. Wychodzi przepyszny! 

Piernik staropolski

Składniki:
  • 500g miodu (naturalnego)
  • 250g masła (w oryginale smalcu)
  • 200g cukry (w oryginale było 2 szklanki)
  • 1kg mąki
  • 3 łyżki przyprawy do piernika
  • Szczypta soli
  • 125ml mleka
  • 3 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 3 duże jajka do przełożenia 2 słoiki powideł śliwkowych (900g)
  • do polania i udekorowania: czekolada, płatki migdałów, kandyzowane owoce

Sposób przygotowania ciasta opisałam w tym poście

Po leżakowaniu ciasto wyjąć z miski i wyłożyć na oprószoną mąką stolnicę. Podzielić na 3 części. Każdą rozwałkować na blat o wymiarach 28x39cm (grubość ciasta ok 0,5cm). Ułożyć na papierze do pieczenia, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 12-15 minut w temp 170stC. Upieczone blaty są napuszone, mają brązowy kolor. Ostrożnie zdjąć z blachy razem z papierem i pozostawić do wystudzenia.  

Piernik przełożyć powidłami śliwkowymi: pierwszy blat posmarować powidłami, przykryć drugim blatem, posmarować, przykryć trzecim blatem. Owinąć folią, obciążyć deską (żeby piernik był równy) i odstawić w chłodne miejsce na 4-5 dni (ja odstawiam do piwnicy). 

Piernik wyjąć z folii, pokroić wg uznania na mniejsze pierniki (np na 3 sztuki o wymiarach 28x13cm), każdy polać polewą czekoladową, udekorować bakaliami, owocami kandyzowanymi, posypką.

Gotowe pierniki przechowywać  w chłodnym miejscu owinięte papierem lub w woreczku foliowym. Długo zachowują świeżość.

Smacznego! 

Piernik staropolski


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Drukuj