Polecam również inne przepisy na pierniki:
Piernik staropolski
- 500g miodu (naturalnego)
- 250g masła (w oryginale smalcu)
- 200g cukry (w oryginale było 2 szklanki)
- 1kg mąki
- 3 łyżki przyprawy do piernika
- Szczypta soli
- 125ml mleka
- 3 łyżeczki sody oczyszczonej
- 3 duże jajka do przełożenia 2 słoiki powideł śliwkowych (900g)
- do polania i udekorowania: czekolada, płatki migdałów, kandyzowane owoce
Sposób przygotowania ciasta opisałam w tym poście.
Po leżakowaniu ciasto wyjąć z miski i wyłożyć na oprószoną mąką stolnicę. Podzielić na 3 części. Każdą rozwałkować na blat o wymiarach 28x39cm (grubość ciasta ok 0,5cm). Ułożyć na papierze do pieczenia, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 12-15 minut w temp 170stC. Upieczone blaty są napuszone, mają brązowy kolor. Ostrożnie zdjąć z blachy razem z papierem i pozostawić do wystudzenia.
Piernik przełożyć powidłami śliwkowymi: pierwszy blat posmarować powidłami, przykryć drugim blatem, posmarować, przykryć trzecim blatem. Owinąć folią, obciążyć deską (żeby piernik był równy) i odstawić w chłodne miejsce na 4-5 dni (ja odstawiam do piwnicy).
Piernik wyjąć z folii, pokroić wg uznania na mniejsze pierniki (np na 3 sztuki o wymiarach 28x13cm), każdy polać polewą czekoladową, udekorować bakaliami, owocami kandyzowanymi, posypką.
Gotowe pierniki przechowywać w chłodnym miejscu owinięte papierem lub w woreczku foliowym. Długo zachowują świeżość.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz