niedziela, 15 grudnia 2024

Omlet z parówkami i szpinakiem

 

Omlet z parówkami i szpinakiem

Proste, szybkie śniadanie w postaci omletu, a jednak z twistem. Dodałam dobrej jakości parówki, suszone pomidory i szpinak. No i jajka oczywiście od szczęśliwych kur;) 

 

Polecam również inne śniadaniowe przepisy z jajkiem w roli głównej

 

Omlet z parówkami i szpinakiem

Składniki (na 2 porcję):

  • 3 duże jajka
  • 2 łyżki mleka lub śmietany 1 łyżeczka mąki (opcjonalnie)
  • 2 parówki
  • garść szpinaku
  • 2 suszone pomidory
  • sól
  • pieprz (np. ziołowy)
  • olej  z suszonych pomidorów do smażenia


Parówki pokroić w talarki.
Suszone pomidory pokroić w kostkę.
Jajka roztrzepać z mlekiem, solą i pieprzem, można dodać mąkę. Dodać suszone pomidory
Na patelni rozgrzać łyżkę oleju, wyłożyć parówki, krótko obsmażyć, zalać masą jajeczną, na wierzchu wyłożyć szpinak. Patelnie przykryć, omlet smażyć na małym ogniu kilka minut, aż masa jajeczna się zetnie (ok 3-4 minut). Po usmażeniu wyłożyć na talerz.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Drukuj