Proste, szybkie śniadanie w postaci omletu, a jednak z twistem. Dodałam dobrej jakości parówki, suszone pomidory i szpinak. No i jajka oczywiście od szczęśliwych kur;)
Polecam również inne śniadaniowe przepisy z jajkiem w roli głównej
- Zwijany omlet (koreański)
- Owsiany omlet z pomidorami, awokado i serem
- Pieczony naleśnik (dutch baby) na słono
- Huevos rancheros, czyli jajka po meksykańsku
- cilbir- jajka po turecku
- kanapki z grzybami i jajkiem
- bakłażan z pomidorami i jajkiem
- omlet z mozzarellą i pomidorami
Omlet z parówkami i szpinakiem
Składniki (na 2 porcję):
- 3 duże jajka
- 2 łyżki mleka lub śmietany 1 łyżeczka mąki (opcjonalnie)
- 2 parówki
- garść szpinaku
- 2 suszone pomidory
- sól
- pieprz (np. ziołowy)
- olej z suszonych pomidorów do smażenia
Parówki pokroić w talarki.
Suszone pomidory pokroić w kostkę.
Jajka roztrzepać z mlekiem, solą i pieprzem, można dodać mąkę. Dodać suszone pomidory
Na patelni rozgrzać łyżkę oleju, wyłożyć parówki, krótko obsmażyć, zalać masą
jajeczną, na wierzchu wyłożyć szpinak. Patelnie przykryć, omlet smażyć na małym
ogniu kilka minut, aż masa jajeczna się zetnie (ok 3-4 minut). Po usmażeniu
wyłożyć na talerz.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz