Miałam chęć na drożdżówki z makiem i akurat miałam w zamrażarce resztkę masy makowej z wcześniejszych wypieków. Okazało się jednak, że masy jest zdecydowanie za mało na porcję bułeczek. A jak wiadomo - potrzeba matką wynalazków. Wymyśliłam więc gwiazdę z nadzieniem makowym, budyniowym i dżemem z pigwy. I to przerosło moje oczekiwania - ciasto wyszło pyszne do przesady!
Na moim Instagramie pokazałam, jak formować gwiazdę.
Polecam również inne przepisy na ciasta z makiem
- Strucla makowa
- Tort makowy z pomarańczą
- Makowczyki
- Drożdżowy makowiec zwijany
- Makowiec japoński
- Rogale z makiem
- Królewskie rogale z makiem
Drożdżowa gwiazda z makiem i budyniem
Składniki:- 300g mąki
- 15g drożdży
- 1/3 szklanki cukru
- 2 jajka M
- 150ml mleka
- 50g masła
- 1 łyżeczka esencji waniliowej
nadzienie:
- 250g masy makowej
- 250g ugotowanego budyniu*
- garść rodzynków (opcjonalnie)
- 100g dżemu lub powideł (np pigwa, porzeczka, powidła śliwkowe)
- Płatki migdałów do posypania
Przygotować
rozczyn: drożdże rozetrzeć z łyżeczką cukru, dodać 100ml ciepłego mleka (nie gorące!), 1
łyżkę mąki, wymieszać i odstawić do wyrośnięcia na ok. 15 minut.
Jajka
i żółtko (białko zostawić do posmarowania) roztrzepać z cukrem, wlać
mleko, esencję waniliową i rozczyn, wsypać przesianą mąkę i wyrobić
jednolite ciasto, pod koniec wyrabiania dodając roztopione masło. Z
ciasta uformować kulę, włożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić
do wyrastania w ciepłe miejsce (ciasto powinno przynajmniej podwoić
objętość).
Ugotować budyń: 2 łyżki proszku budyniowego z torebki, 1 łyżkę cukru i 1 szklankę mleka zagotować ciągle mieszając, aż powstanie gęsty budyń. Wsypać garść rodzynków, wymieszać. Przykryć folią spożywczą na dotyk (żeby przylegała do budyniu), odstawić do przestudzenia.
Wyrośnięte ciasto wyjąć na stolnicę, podzielić na 4 kawałki. Każdy uformować w kulkę i odstawić na ok 15 minut. Następnie rozwałkować na placek ok 22-24cm średnicy.
Pierwszy placek położyć na blasze wyłożonej papierem. Równomiernie rozsmarować na nim masę makową. Przykryć drugim plackiem, rozsmarować budyń. Przekryć trzecim plackiem, posmarować dżemem. Przykryć ostatnim plackiem. Na środku umieścić szklankę, ciasto przekroić na 16 części, docinając do szklanki. Pokrojone kawałki ciasta skręcić po kolei dwukrotnie (jeden kawałek skręcić w jedną stronę, drugi w drugą). Skręcone kawałki ciasta z każdej pary można na końcu zlepić. Przykryć ściereczką i odstawić na około 30 minut do napuszenia.
Przed pieczeniem gwiazdę posmarować białkiem i posypać płatkami migdałów.
Wyrośnięta gwiazdę wstawić do piekarnika rozgrzanego do 175ºC i piec około 25-30 minut (z termoobiegiem lub góra-dół). Wyjąć, przykryć ściereczką i pozostawić do ostudzenia. Można oprószyć cukrem pudrem lub polukrować.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz