poniedziałek, 16 grudnia 2024

Domowa kandyzowana skórka pomarańczowa

Kandyzowana skórka pomarańczowa

Kandyzowana skórka pomarańczowa lub cytrynowa to niezbędny dodatek do świątecznych wypieków. Przyda się do keksów, do szarlotki, do pączków, do pierniczków lebkuchen i po prostu do wyjadania ze słoika:) Oczywiście, lepiej kupić pomarańcze ekologiczne, które nie zostały poddane woskowaniu preparatami chemicznymi. Jeśli jednak nie mamy takiej możliwości - pomarańcze przed obraniem szorujemy, dokładnie myjemy i sparzamy, skórkę zalewamy wodą, zostawiamy na dzień, w międzyczasie zmieniając wodę przynajmniej dwukrotnie.
A, jeszcze jedno - przygotowanie skórki wymaga czasu, więc lepiej zarezerwować sobie godzinę-półtorej:)
Polecam!

Domowa kandyzowana skórka pomarańczowa

skórka z 6 pomarańczy (można dodać też cytrynową)
1 szklanka cukru
2 szklanki wody

Opcjonalnie: kawałek kory cynamonu

Pomarańcze obrać ze skórki (najlepiej obcinać skórkę w kształcie pasków), ze skórek obciąć białe albedo, zalać wodą i zostawić na dzień.
Wodę z namaczania skórek wylać. W rondlu zagotować wodę w cukrem i cynamonem, włożyć skórki, gotować na bardzo małym ogniu, aż skórki staną się szkliste, a syropu zostanie mało i będzie bardzo gęsty - około 1-1,5h. Skórki wystudzić, pokroić w drobną kostkę, włożyć do słoiczków i zakręcić. Przechowywać w lodówce lub w zamrażarce. 

Kandyzowana skórka pomarańczowa

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Drukuj