Kandyzowana skórka pomarańczowa lub cytrynowa to niezbędny dodatek do świątecznych wypieków. Przyda się do keksów, do szarlotki, do pączków, do pierniczków
lebkuchen i po prostu do wyjadania ze słoika:) Oczywiście, lepiej kupić
pomarańcze ekologiczne, które nie zostały poddane woskowaniu preparatami
chemicznymi. Jeśli jednak nie mamy takiej możliwości - pomarańcze przed
obraniem szorujemy, dokładnie myjemy i sparzamy, skórkę zalewamy wodą,
zostawiamy na dzień, w międzyczasie zmieniając wodę przynajmniej
dwukrotnie.
A, jeszcze jedno - przygotowanie skórki wymaga czasu, więc lepiej zarezerwować sobie godzinę-półtorej:)
Polecam!
Domowa kandyzowana skórka pomarańczowa
skórka z 6 pomarańczy (można dodać też cytrynową)
1 szklanka cukru
2 szklanki wody
Opcjonalnie: kawałek kory cynamonu
Pomarańcze obrać ze skórki (najlepiej obcinać skórkę w kształcie
pasków), ze skórek obciąć białe albedo, zalać wodą i zostawić na dzień.
Wodę z namaczania skórek wylać. W rondlu zagotować wodę w cukrem i cynamonem, włożyć
skórki, gotować na bardzo małym ogniu, aż skórki staną się szkliste, a
syropu zostanie mało i będzie bardzo gęsty - około 1-1,5h. Skórki
wystudzić, pokroić w drobną kostkę, włożyć do słoiczków i zakręcić.
Przechowywać w lodówce lub w zamrażarce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz