wtorek, 26 listopada 2024

Rolada dyniowa z kremem

 

Rolada dyniowa z kremem


Upiekłam ją pierwszy raz i przepadłam - to była miłość od pierwszego kęsa. Piekę ją co roku w sezonie, a w tym roku już nawet kilka razy i zamroziłam trochę pure z pieczonej dyni, żeby mieć na zapas;) Rolada dyniowa smakuje wybornie! Smaruję ją lekkim kremem na bazie śmietanki i serka, który tym razem dosłodziłam miodem z gruszką i cynamonem, dodaję ulubione owoce. Mmmmiodzio!

Rolada dyniowa z kremem

Składniki:

  • 120 g mąki pszennej
  • 3 duże jajka (L)
  • 200 g drobnego cukru
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 0,5 łyżeczki cynamonu
  • 0,5 łyżeczki przyprawy korzennej
  • szczypta soli
  • 2/3 szklanki pure dyniowego* (180g)

*Pure dyniowe: dynię (np. hokkaido, muskat) pokroić w kawałki, rozłożyć na blasze, piec przez ok 20-30 minut (180stC), aż będzie miękka. Ostudzić i zblendować na gładkie pure. 

Krem śmietanowo-serowy:

  • 400ml śmietanki 36% (dobrze schłodzonej)
  • 250g serka labneh (może być inny serek śmietankowy (niesolony) lub mascarpone)
  • 1 duża łyżka miodu albo 2 łyżki cukru z wanilią
  • sok z cytryny do smaku 
Śmietankę bardzo dobrze schłodzić (musi stać w lodówce przez noc), ubić na sztywno, dodać miód albo cukier, serek labneh lub mascarpone, sok cytrynowy do smaku i zmiksować na jednolity krem.

Frużelina owocowa:

  • 2 gruszki średniej wielkości (np. konferencja)
  • 2 łyżki galaretki gruszkowej
 Gruszki obrać, pokroić w kostkę, gotować na małym ogniu aż puszczą sok i będą miękkie. Wsypać galaretkę, wymieszać, żeby galaretka się rozpuściła. Odstawić do ostudzenia i stężenia. Przed użyciem wymieszać.

Ciasto: białka ubić na sztywno dosypując po łyżce cukru. Ma powstać sztywna, gęsta lśniąca beza. Pod koniec ubijania dodawać po jednym żółtku, za każdym razem miksując. Następnie zmniejszyć obroty do minimum i dodawać po jednej łyżce pure z dyni.
Mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cynamon, przyprawę korzenną i sól wymieszać, przesiać do masy jajecznej.
Całość delikatnie wymieszać za pomocą łopatki silikonowej. Blachę (30x40cm) wyłożyć papierem do pieczenia, na papier wylać ciasto i rozsmarować je równą warstwą.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez 12-15 minut do suchego patyczka.
Upieczone ciasto wyjąć, wyłożyć na ściereczkę i zwinąć razem z papierem wzdłuż dłuższego brzegu (czyli wyjdzie nam rolada o długości 30sm). Pozostawić do ostudzenia (na ok godzinę).

Roladę rozwinąć, posmarować kremem, na kremie wyłożyć kleksy frużeliny. Zwinąć. Resztę kremu rozsmarować z wierzchu. Roladę owinąć folią, wstawić do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem udekorować wg uznania.  

Smacznego!

Rolada dyniowa z kremem


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Drukuj