piątek, 8 listopada 2024

Kapusta z opieńkami do słoików

 

Kapusta z opieńkami do słoików

Kapusta z opieńkami do słoików

Myślałam, że pasta grzybowa to najlepszy sposób na opieńki w słoikach, ale kiedyś znajomy poczęstował nas solanką ze słoików - i ten smak chodził za mną rok w rok w sezonie grzybowym. W tym roku całkiem przypadkiem udało się nam nazbierać dość dużo opieniek. Część zamarynowałam, a resztę postanowiłam przerobić na solankę. I powiem, że wyszła genialna! Można ją jeść na zimno jako przekąskę, do kanapek, można podgrzać i podać z ugotowanymi ziemniakami. Bardzo polecam!

 

Polecam również inne przepisy na grzyby:

 

Kapusta z opieńkami do słoików 

Składniki:

  • 1,5kg ugotowanym grzybów (opieniek)*
  • 2kg świeżej kapusty
  • 0,5kg marchwi
  • 0,5kg cebuli
  • 4 ząbki czosnku
  • 100g koncentratu pomidorowego
  • 100ml oleju
  • 25ml octu winnego lub jabłkowego
  • 50g cukru
  • sól
  • pieprz
  • 6-8 ziarenek ziela angielskiego
  • 4-6 liści laurowych
  • opcjonalnie: 1-2 czerwone papryki

 

*Opieńki oczyścić, ugotować w osolonej wodzie (10 minut), opłukać na durszlaku.  

Kapustę poszatkować. Marchew zetrzeć na dużych oczkach, cebule pokroić w półksiężyce. Czosnek posiekać.

W dużym garnku rozgrzać olej, zeszklić cebulę, dodać czosnek i marchew, smażyć kilka minut mieszając. Dodać kapustę i grzyby, wymieszać. Można również dodać pokrojona paprykę. Zalać szklanką gorącej wody, posolić, dodać przyprawy i dusić pod przykryciem ok 20 minut. Następnie dodać koncentrat pomidorowy, cukier, ocet, dosolić do smaku. Dusić jeszcze 30 minut, aż kapusta będzie odpowiednio miękka. W trakcie duszenia podlewać gorącą wodą, żeby się nie przypaliło. 

Gorącą kapustę (prosto z ognia) nakładać do czystych wyparzonych słoików, zakręcić pokrywki i odwrócić do góry dnem. Tak zawekowaną kapustę nie ma potrzeby pasteryzować. 

Z podanej ilości składników wychodzi ok 6 słoików 500ml albo 7-8 słoików 400ml. 

Przechowywać w chodnym miejscu, np w piwnicy.

Smacznego!


Kapusta z opieńkami do słoików

 

 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Drukuj