Myślałam, że pasta grzybowa to najlepszy sposób na opieńki w słoikach, ale kiedyś znajomy poczęstował nas solanką ze słoików - i ten smak chodził za mną rok w rok w sezonie grzybowym. W tym roku całkiem przypadkiem udało się nam nazbierać dość dużo opieniek. Część zamarynowałam, a resztę postanowiłam przerobić na solankę. I powiem, że wyszła genialna! Można ją jeść na zimno jako przekąskę, do kanapek, można podgrzać i podać z ugotowanymi ziemniakami. Bardzo polecam!
Polecam również inne przepisy na grzyby:
Marynowane grzyby
- Pierogi z kominkami
Placek po zbójnicku z sosem grzybowym
Makaron z sosem grzybowym
Kanapki z borowikami i jajkiem
Zupa grzybowa z mrożonych grzybów
Pęczotto z grzybami i boczkiem
Uszka i pierogi z kapustą i grzybami
Kapusta z opieńkami do słoików
Składniki:
- 1,5kg ugotowanym grzybów (opieniek)*
- 2kg świeżej kapusty
- 0,5kg marchwi
- 0,5kg cebuli
- 4 ząbki czosnku
- 100g koncentratu pomidorowego
- 100ml oleju
- 25ml octu winnego lub jabłkowego
- 50g cukru
- sól
- pieprz
- 6-8 ziarenek ziela angielskiego
- 4-6 liści laurowych
- opcjonalnie: 1-2 czerwone papryki
*Opieńki oczyścić, ugotować w osolonej wodzie (10 minut), opłukać na durszlaku.
Kapustę poszatkować. Marchew zetrzeć na dużych oczkach, cebule pokroić w półksiężyce. Czosnek posiekać.
W dużym garnku rozgrzać olej, zeszklić cebulę, dodać czosnek i marchew, smażyć kilka minut mieszając. Dodać kapustę i grzyby, wymieszać. Można również dodać pokrojona paprykę. Zalać szklanką gorącej wody, posolić, dodać przyprawy i dusić pod przykryciem ok 20 minut. Następnie dodać koncentrat pomidorowy, cukier, ocet, dosolić do smaku. Dusić jeszcze 30 minut, aż kapusta będzie odpowiednio miękka. W trakcie duszenia podlewać gorącą wodą, żeby się nie przypaliło.
Gorącą kapustę (prosto z ognia) nakładać do czystych wyparzonych słoików, zakręcić pokrywki i odwrócić do góry dnem. Tak zawekowaną kapustę nie ma potrzeby pasteryzować.
Z podanej ilości składników wychodzi ok 6 słoików 500ml albo 7-8 słoików 400ml.
Przechowywać w chodnym miejscu, np w piwnicy.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz