środa, 30 października 2024

Dyniowe cynamonki z jabłkami

Dyniowe cynamonki z jabłkami

Mięciutkie, pachnące i w kolorze jesieni - to są dyniowe cynamonki z jabłkami. Ciasto ma piękny żółty kolor dzięki dodatkowi pure z dyni. Bardzo fajna sezonowa wersja zwykłych cynamonek. Nas tak zachwyciły smakiem, że połowa nie doczekała sesji zdjęciowej. Wiadomo, najlepsze są gdy jeszcze ciepłe;) 

Polecam przepisy na inne drożdżowe wypieki:

Dyniowe cynamonki z jabłkami

Składniki (na 12 sztuk):

  • 400g mąki + 50g do podsypywania
  • 20g drożdży
  • 1/3 szklanki cukru
  • 2 jajka
  • 200ml mleka100g pure z dyni*
  • 50g masła
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej
  • 1 łyżka oleju

nadzienie:

  • 1 łyżka cynamonu
  • 40g miękkiego masła
  • 2 łyżki brązowego cukru 
  • opcjonalnie: 2 jabłka+łyżka masła

kruszonka:

  • 30g masła
  • 50g mąki
  • 30g cukru


*Dynię pokroić na kawałki, upiec w piekarniku do miękkości, ostudzić, zblendować. W zależności od gęstości pure trzeba dosypać trochę mąki do ciasta.

Przygotować rozczyn: drożdże rozetrzeć z łyżeczką cukru, dodać podgrzane mleko, 1 łyżkę mąki, wymieszać o odstawić do wyrośnięcia na ok. 15 minut.
Jajko i żółtko (białko zostawić do posmarowania) roztrzepać z cukrem, dodać pure z dyni, wlać mleko, esencję waniliową i rozczyn, wsypać przesianą mąkę i wyrobić jednolite ciasto. Ciasto powinno być miękkie, gładkie, nie klejące się do rąk, w razie potrzeby dosypać trochę mąki podczas wyrabiania. Pod koniec wyrabiania dodając miękkie masło. Można również masło rozpuścić i przestudzić, a następnie dodać do ciasta.
Z ciasta uformować kulę, posmarować olejem, przykryć ściereczką i odstawić do wyrastania w ciepłe miejsce (ciasto powinno co najmniej podwoić objętość).

Opcjonalnie można do nadzienia dodać jabłka. Jabłka obrać, pokroić w kostkę. W rondlu roztopić łyżkę masła, wrzucić jabłka, prażyć kilka minut mieszając, aż jabłka będą miękkie, ale nie rozpadną się.

Składniki nadzienia (masło, cynamon i cukier) wymieszać. 

Składniki kruszonki rozetrzeć.
Wyrośnięte ciasto rozwałkować na prostokąt ok 30x40cm, na cieście rozsmarować nadzienie, wyłożyć jabłka, zwinąć w rulon. Pokroić na 12 kawałków.
Bułeczki ułożyć na blasze, przykryć ściereczką i pozostawić do napuszenia na ok 30 minut. Przed pieczeniem z wierzchu posmarować białkiem, posypać kruszonką. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok 20-25 minut w temp. 170stC (góra - dół z parą, można na dno piekarnika wstawić naczynie z gorącą wodą). 

Upieczone cynamonki wyjąć z piekarnika, odstawić, żeby nieco przestygły.
Smacznego!


Dyniowe cynamonki z jabłkami

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Drukuj