wtorek, 20 sierpnia 2024

Zapiekane roladki z bakłażana z serem

Zapiekane roladki z bakłażana z serem

 Zapiekane roladki z bakłażana z serem

 

Moja miłość do bakłażanów wzniosła się na kolejny poziom, gdy spróbowałam tych roladek. Są absolutnie przepyszne! Można wykorzystać dowolny zestaw serów - np. bryndzę, serek śmietankowy, fetę, startą mozzarellę. Przygotujcie na obiad te zapiekane roladki z bakłażana z serem i zaskoczcie rodzinę pysznym obiadem:)

Polecam również inne przepisy z bakłażanami:

 



Zapiekane roladki z bakłażana z serem 

Składniki na 4 porcje:

  • 2 bakłażany (ok 800g)
  • 200g mieszanki serów (u mnie: 50g startego sera żółtego, 100g serka włoskiego, 50g fety)
  • ząbek czosnku
  • natka pietruszki, koperek
  • sól
  • pieprz
 sos: 
  • 3 mięsiste pomidory (ok 600g)
  • 1 duża cebula
  • 1 nieduża papryka
  • 1-2 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki (dałam wędzoną)
  • 1 łyżeczka kuminu (kminu rzymskiego)
  • szczypta ostrej papryki
  • oliwa
  • natka pietruszki
  • liście bazylii
  • 50 g startego sera do posypania 

Bakłażany umyć, pokroić wzdłuż w plastry o grubości ok 1cm. Posolić, pozostawić na ok 15 minut. Posmarować oliwą, ułożyć na blasze i upiec w piekarniku (10-15 minut temp 210stC  lub na grillu.

W tym czasie przygotować nadzienie. Pomidory sparzyć i obrać ze skórki, pokroić w grubą kostkę. Cebulę obrać, pokroić w piórka. Czosnek posiekać. Z papryki usunąć gniazdo nasienne i pokroić w nieduże paski. Na patelni rozgrzać 3 łyżki oliwy, zeszklić cebulę, dodać czosnek, chwilę smażyć razem, dodać przyprawy: kumin, paprykę, wymieszać. Na patelnię wyłożyć pomidory i paprykę, smażyć na dużym ogniu kilka minut, aż sok odparuje. Doprawić do smaku.

Sery wymieszać, dosolić do smaku, dodać posiekany czosnek i pietruszkę.

Na każdy plaster bakłażana nakładać nadzienie serowe, zwinąć w roladkę. Na dno naczynia wyłożyć trochę sosu, ułożyć roladki, zalać pozostałym sosem, posypać serem. Wstawić do piekarnika, zapiekać ok 20 minut w temp 200stC.

Przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki i bazylią.

Podawać ze świeżym pieczywem.

Smacznego!

 

Zapiekane roladki z bakłażana z serem

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Drukuj