Moja miłość do bakłażanów wzniosła się na kolejny poziom, gdy spróbowałam tych roladek. Są absolutnie przepyszne! Można wykorzystać dowolny zestaw serów - np. bryndzę, serek śmietankowy, fetę, startą mozzarellę. Przygotujcie na obiad te zapiekane roladki z bakłażana z serem i zaskoczcie rodzinę pysznym obiadem:)
Polecam również inne przepisy z bakłażanami:
- Bakłażany zapiekane z sosem pomidorowym i serem
- Adżapsandali - gruzińskie leczo
- Zapiekanka z bakłażana
- Roladki z bakłażana z orzechami
- Faszerowane bakłażany
- Ajvar
- Bakłażan w roladkach z serkiem i kabanosami
- Kawior z bakłażana
- Bakłażan z pomidorami i jajkiem
- Imam bayildi (nadziewane bakłażany)
Zapiekane roladki z bakłażana z serem
Składniki na 4 porcje:
- 2 bakłażany (ok 800g)
- 200g mieszanki serów (u mnie: 50g startego sera żółtego, 100g serka włoskiego, 50g fety)
- ząbek czosnku
- natka pietruszki, koperek
- sól
- pieprz
- 3 mięsiste pomidory (ok 600g)
- 1 duża cebula
- 1 nieduża papryka
- 1-2 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
- 1 łyżeczka słodkiej papryki (dałam wędzoną)
- 1 łyżeczka kuminu (kminu rzymskiego)
- szczypta ostrej papryki
- oliwa
- natka pietruszki
- liście bazylii
- 50 g startego sera do posypania
Bakłażany umyć, pokroić wzdłuż w plastry o grubości ok 1cm. Posolić, pozostawić na ok 15 minut. Posmarować oliwą, ułożyć na blasze i upiec w piekarniku (10-15 minut temp 210stC lub na grillu.
W tym czasie przygotować nadzienie. Pomidory sparzyć i obrać ze skórki, pokroić w grubą kostkę. Cebulę obrać, pokroić w piórka. Czosnek posiekać. Z papryki usunąć gniazdo nasienne i pokroić w nieduże paski. Na patelni rozgrzać 3 łyżki oliwy, zeszklić cebulę, dodać czosnek, chwilę smażyć razem, dodać przyprawy: kumin, paprykę, wymieszać. Na patelnię wyłożyć pomidory i paprykę, smażyć na dużym ogniu kilka minut, aż sok odparuje. Doprawić do smaku.
Sery wymieszać, dosolić do smaku, dodać posiekany czosnek i pietruszkę.
Na każdy plaster bakłażana nakładać nadzienie serowe, zwinąć w roladkę. Na dno naczynia wyłożyć trochę sosu, ułożyć roladki, zalać pozostałym sosem, posypać serem. Wstawić do piekarnika, zapiekać ok 20 minut w temp 200stC.
Przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki i bazylią.
Podawać ze świeżym pieczywem.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz