czwartek, 15 sierpnia 2024

Tarta na orzechowym cieście ze śliwkami

Tarta na orzechowym cieście ze śliwkami



Zainspirowała mnie rustykalna tarta z francuskiego magazynu kulinarnego, a ponieważ jest sezon na śliwki – pomysł na ciasto zakiełkował w kilka chwil. Połączenie orzechów i śliwek jest tak pyszne, że trudno przestać na jednym kawałku. Bosko smakuje zarówno na ciepło z gałką lodów albo bitą śmietaną, jak również na zimno. Gwarantuję! Spróbujcie i Wy!

Tarta na orzechowym cieście ze śliwkami

Składniki:

·       140g mąki
·       40g orzechów włoskich
·       80g masła w temp. pokojowej
·       60g cukru
·       1 żółtko
Nadzienie:
·       500g śliwek
·       szczypta cynamonu
·       2 łyżki bułki tartej lub pokruszonych herbatników 
·       dodatkowo: białko i płatki migdałów

Orzechy zmielić. Wszystkie składniki umieścić w misie robota i zagnieść kruche ciasto. Z ciasta uformować kulę, lekko spłaszczyć, owinąć folią i włożyć do lodówki na godzinę.

Śliwki umyć, osuszyć, usunąć pestki, pokroić w ćwiartki.

Piekarnik nagrzać do 190stC.

Ciasto rozwałkować na papierze do pieczenia na krąg o średnicy około 30 cm, na środek wysypać pokruszone herbatniki, śliwki, oprószyć cynamonem.

Brzegi ciasta zawinąć na śliwki, posmarować białkiem, posypać płatkami migdałów.

Tartę wstawić do piekarnika, piec 30 minut w temperaturze 180°C.

Pysznie smakuje zarówno na ciepło z gałką lodów albo bitą śmietaną, jak również na zimno.

Smacznego! 

 

Tarta na orzechowym cieście ze śliwkami

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Drukuj