środa, 21 sierpnia 2024

Muffiny czekoladowo-cukiniowe z malinami

Muffiny czekoladowo-cukiniowe z malinami

Znacie już chlebek cukiniowo-czekoladowy? Teraz pora na muffiny z ciasta z dodatkiem cukinii. Powiedzieć, że są pyszne, to zdecydowanie za mało. Są miękkie, wilgotne, mięsiste, bardzo czekoladowe i nie przesłodzone, a maliny dodają ciekawej kwaskowatej nuty. Te muffiny czekoladowo-cukiniowe z malinami są po prostu rewelacyjne!

Polecam również inne przepisy na czekoladowe ciasta:

 

Muffiny czekoladowo-cukiniowe z malinami

Składniki na 12 sztuk:

  • 250g cukinii
  • 220g mąki
  • 40g kakao
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 120g cukru
  • kilka kropli esencji waniliowej lub migdałowej
  • 2 jajka
  • 100ml oleju
  • 100ml śmietany 12%, 18% lub jogurtu greckiego
  • 50g czekolady deserowej/gorzkiej 
  • 100g malin

Cukinię zetrzeć na dużych oczkach. 

Czekoladę posiekać.

Piekarnik nagrzać do 180stC.

Mąkę, kakao, sodę i proszek przesiać. 

Jajka utrzeć z cukrem na jasną masę, wlać esencję, olej i śmietanę. zmiksować.

Wsypać suche składniki, wymieszać do połączenia. Dodać startą cukinię, wymieszać.Wsypać 2/3 czekolady.

Do foremek włożyć papilotki, nakładać ciasto na wysokość ok 3/4, z wierzchu na każdą muffinkę położyć kilka malin i posypać czekoladą. 

Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok 25-30 minut w temp 180stC.

Smacznego!

 

Muffiny czekoladowo-cukiniowe z malinami

 

 


6 komentarzy:

  1. Pysznie wyglądają. Skusiła bym się na taką babeczkę.

    OdpowiedzUsuń
  2. Trzeba będzie spróbować. Nigdy nie robiłam takich muffinek.

    OdpowiedzUsuń
  3. Czekolada i maliny to mój ulubiony duet, a teraz jeszcze cukinia – super. :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Cukinia w muffinach to dla mnie nowość, ale na pewno wypróbuję. :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Idealny przepis na coś słodkiego, a jednocześnie zdrowego.

    OdpowiedzUsuń
  6. Nie spodziewałam się, że cukinia tak dobrze sprawdzi się w muffinach. Połączenie z czekoladą i malinami to prawdziwa rewelacja. Dziękuję za ten przepis.

    OdpowiedzUsuń

Drukuj