Greckie pity
Składniki (na 6 sztuk):
- 300g mąki (np typ 550 lub 650)
- 180ml wody
- 15g drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 1 płaska łyżeczka soli
- 1 łyżka oliwy
Przygotować rozczyn: drożdże, cukier, 100ml wody i łyżkę
mąki wymieszać, odstawić do wyrastania na ok 15-20 minut.
Resztę mąki wsypać do miski, dodać sól, wlać pozostałą wodę i wyrośnięty
rozczyn, wyrobić gładkie, miękkie ciasto. Pod koniec wyrabiania
dodać oliwę. Ciasto uformować w kulę, włożyć do miski, przykryć i
odstawić w ciepłe miejsce na ok 1-1,5 godziny - powinno podwoić objętość.
Wyrośnięte ciasto wyjąc na oprószoną mąką stolnicę,
podzielić na 6 części. Z każdej uformować kulkę, przykryć i zostawić na ok 15
minut.
Następnie każdą kulkę spłaszczyć i rozwałkować na placek o średnicy ok 15cm (wałkujemy z jednej strony).
Placki ułożyć na papierze do pieczenia i pozostawić przykryte na 30 minut, żeby
lekko podrosły.
W tym czasie nagrzać piekarnik z blachą w środku do 250stC (blacha na dolnym
poziomie piekarnika). Placki razem z papierem przełożyć na blachę, piec ok 5
minut w temp. 250stC termoobieg, aż będą napuszone i złapią kolor. Można
dodatkowo pod koniec pieczenia włączyć opcję grill lub górną grzałkę, żeby
ładnie zarumieniły się z wierzchu.
Upieczone pity studzić przykryte ściereczką. Przechowywać w woreczku foliowym lub zamrozić.
Smacznego!
Dziękuję za przepis. Zawsze chciałam je zrobić.
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda. Chętnie bym spróbowała takiej pity.
OdpowiedzUsuńO super. Zawsze chciałam tego spróbować.
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda. Sama nigdy nie robiłam pity.
OdpowiedzUsuń