sobota, 31 sierpnia 2024

Greckie pity

 
Greckie pity


Te niezwykle popularne w Grecji chlebki możecie upiec sami. Kolejnym plusem domowej pity jest to, że można upiec je na zaś, schować do zamrażarki i wyciągnąć stamtąd, kiedy tylko najdzie nas ochota na domowy kebab. Tym razem postawiłam na sezonowe dodatki, takie jak grillowana cukinia, papryka, ser haloumi, chrupiące kąski z indyka oraz sos tzatziki. Bardzo solidna porcja pyszności:)
Polecam również grecką sałatkę horiatki

Greckie pity

Składniki (na 6 sztuk):

  • 300g mąki (np typ 550 lub 650)
  • 180ml wody
  • 15g drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1 łyżka oliwy

Przygotować rozczyn: drożdże, cukier, 100ml wody i łyżkę mąki wymieszać, odstawić do wyrastania na ok 15-20 minut.
Resztę mąki wsypać do miski, dodać sól, wlać pozostałą wodę i wyrośnięty rozczyn, wyrobić gładkie,  miękkie ciasto. Pod koniec wyrabiania dodać oliwę. Ciasto uformować w kulę, włożyć do miski, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na ok 1-1,5 godziny - powinno podwoić objętość.

Wyrośnięte ciasto wyjąc na oprószoną mąką stolnicę, podzielić na 6 części. Z każdej uformować kulkę, przykryć i zostawić na ok 15 minut.
Następnie każdą kulkę spłaszczyć i rozwałkować na placek o średnicy ok 15cm (wałkujemy z jednej strony).
Placki ułożyć na papierze do pieczenia i pozostawić przykryte na 30 minut, żeby lekko podrosły.
W tym czasie nagrzać piekarnik z blachą w środku do 250stC (blacha na dolnym poziomie piekarnika). Placki razem z papierem przełożyć na blachę, piec ok 5 minut w temp. 250stC termoobieg, aż będą napuszone i złapią kolor. Można dodatkowo pod koniec pieczenia włączyć opcję grill lub górną grzałkę, żeby ładnie zarumieniły się z wierzchu.

Upieczone pity studzić przykryte ściereczką. Przechowywać w woreczku foliowym lub zamrozić. 

Smacznego! 

 

Greckie pity

 

4 komentarze:

  1. Dziękuję za przepis. Zawsze chciałam je zrobić.

    OdpowiedzUsuń
  2. Pysznie wygląda. Chętnie bym spróbowała takiej pity.

    OdpowiedzUsuń
  3. O super. Zawsze chciałam tego spróbować.

    OdpowiedzUsuń
  4. Pysznie wygląda. Sama nigdy nie robiłam pity.

    OdpowiedzUsuń

Drukuj