Kilka lat temu, gdy wypróbowałam ten przepis na ogórki małosolne na sucho, uzależniłam się całkowicie. Teraz co roku w sezonie przygotowuję je co kilka dni i zjadamy na bieżąco. Są banalne proste i już następnego dnia małosolne z woreczka są gotowe do jedzenia. Pyszne są!
Polecam również inne przepisy na przetwory z ogórków
Ogórki małosolne z worka
Składniki:
1 kg ogórków
2 baldachy kopru
kawałek korzenia chrzanu (ok 5cm)
liść chrzanu
4-5 ząbków czosnku
1 płaska łyżka soli
worek foliowy na mrożonki o pojemności ok 4l
opcjonalnie: kilka liści czarnej porzeczki, 1 łyżeczka ziaren gorczycy
Ogórki umyć, zalać zimną wodą i pozostawić na ok. godzinę (można pominąć ten krok jeśli ogórki sa jędrne). Następnie wyjąć z wody, osuszyć papierową serwetą, obciąć piętki.
Chrzan i czosnek obrać, chrzan pokroić w słupki, czosnek w plasterki. Koper przekroić na kilka kawałków.
Ogórki włożyć do worka, dodać liście i koper, poypać solą, potrząsnąć, żeby przyprawy się rozsypały po ogórkach.
Worek ścisnąć, żeby wyszło powietrze, związać lub nałożyć klips. Pozostawić w temperaturze pokojowej na ok godzinę, następnie włożyć do lodówki na co najmniej noc. Po tym czasie ogórki są gotowe do jedzenia.
Można przełożyć je do słoika i przechowywać w lodówce.
Smacznego!
Tego sposobu nie znałam. Chętnie wypróbuję.
OdpowiedzUsuńUwielbiam małosolne. Wypróbuję ten sposób.
OdpowiedzUsuńW tym roku nie mam ogórków. Te kupne zawsze wychodzą puste 🤦
OdpowiedzUsuńTo są ogórki małosolne, nawet kupne tą metodą wyjdą smaczne i nie puste.
UsuńNie próbowałam tej metody. Jestem zaciekawiona.
OdpowiedzUsuńSposób jest mi bardzo dobrze znany! Moi rodzice w taki sposób robili ogórki!
OdpowiedzUsuńUwielbiam ogórki małosolne, ale nigdy nie próbowałam robić ich w worku.
OdpowiedzUsuńWłaśnie szukałam szybkiego przepisu na małosolne ogórki. Twoja metoda brzmi świetnie, jutro zabieram się do roboty. :)
OdpowiedzUsuńSłyszałam o tej metodzie ale sama nigdy nie próbowałam.
OdpowiedzUsuńZachęcam do wypróbowania, u nas co roku są hitem sezonu:)
UsuńGenialne w swojej prostocie! Uwielbiam szybkie i smaczne przepisy, również na przetwory. :)
OdpowiedzUsuńSłyszałam że to dobry sposób. Jeszcze nie robiłam tak ogórków.
OdpowiedzUsuń