Jagodzianek nigdy dość! Czy to w sezonie, czy poza nim, gdy mamy tylko mrożone jagody. Dlatego proponuję prosty przepis na bardzo smaczne drożdżówki z serem i jagodami. Ciasto z mojego ulubionego przepisu jest miękkie, puchate, a nadzienie nie za słodkie i pysznie owocowe. Zamiast jagód można dodać inne owoce, np. maliny, borówki, porzeczki, a nawet wypestkowane wiśnie, śliwki czy brzoskwinie. Poza sezonem sprawdzą się mrożone jagody, więc zróbcie zapasy:)
Tradycyjnie, na moim IG jest rolka, gdzie pokazuję, jak przygotować te drożdżówki.
Polecam przepisy na inne drożdżowe wypieki:
- Zakręcone drożdżówki z czekoladą i orzechami
- Jagodzianki z migdałową kruszonką
- Jagodzianki z kruszonką
- Plecionki z powidłami i orzechami
- Orzechowe bułeczki z kremem a la cinnabon
- Bułeczki z młodą kapustą
- Domowe lubelskie cebularze
- Strucla z orzechami
- Bułeczki z jabłkami i kruszonką
- Drożdżówki z truskawkami i migdałową kruszonką
Zakręcone drożdżówki z serem i jagodami
Składniki (na 10 sztuk):
- 400g mąki
- 20g drożdży
- 3 łyżki cukru
- 2 jajka M
- 200ml mleka
- 50g masła
- 1 łyżeczka esencji waniliowej
- 1 łyżka oleju
Nadzienie serowe:
- 300g twarogu (+ łyżka jogurtu lub śmietany, jeśli twaróg jest za suchy)
- 2 łyżki cukru waniliowego
- 1 łyżeczka skrobi (mąki) ziemniaczanej
- 2 łyżki kaszy manny
Nadzienie jagodowe:
- 1 szklanka jagód
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
- do posypania: płatki migdałowe, cukier perlisty
Przygotować rozczyn: drożdże rozetrzeć z łyżeczką cukru, dodać ciepłe (nie gorące!)
mleko, 1 łyżkę mąki, wymieszać o odstawić do wyrośnięcia na ok. 15
minut.
Jajko i żółtko (białko zostawić do posmarowania ciasta) roztrzepać z cukrem,
wlać mleko, esencję waniliową i rozczyn, wsypać przesianą mąkę i wyrobić jednolite ciasto,
pod koniec wyrabiania dodając roztopione masło.
Z ciasta uformować kulę, posmarować olejem, włożyć od miski, przykryć ściereczką i odstawić do wyrastania w ciepłe miejsce (ciasto powinno co najmniej podwoić objętość).
W tym czasie przygotować nadzienie: twaróg rozetrzeć z jogurtem i cukrem, dodać kaszę i skrobię, odstawić na 30 minut.
Jagody wymieszać z cukrem i skrobią. Mrożone jagody przygotować tuż przed wykładaniem na ciasto, nie trzeba ich rozmrażać, ponieważ puszczą sok.
Wyrośnięte ciasto rozwałkować na prostokąt ok 30x40cm, na cieście rozsmarować
nadzienie twarogowe, posypać jagodami, złożyć na pół (15x40cm), pokroić w paski. Każdy pasek przekręcić i ułożyć na blasze w sporych odstępach, przykryć ściereczką i
pozostawić do napuszenia na ok 30 minut. Przed pieczeniem z
wierzchu posmarować białkiem, posypać cukrem i płatkami migdałowymi. Wstawić do
nagrzanego piekarnika, piec ok 20minut w temp. 170stC (góra - dół, można
na dno piekarnika wstawić puszkę z gorącą wodą). Upieczone drożdżówki
wyjąć z piekarnika i odstawić, żeby
nieco
przestygły. Można oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego!
Pyszne połączenie. Ależ bym zjadła taką bułeczkę.
OdpowiedzUsuńLata temu jadłam domowe drożdżówki. Aż chęci narobiłaś.
OdpowiedzUsuńPycha. Będę musiała takie zrobić.
OdpowiedzUsuńLatami nie jadłam takich drożdżówek. Smak dzieciństwa.
OdpowiedzUsuń