czwartek, 27 czerwca 2024

Pierogi ze świdośliwą albo borówkami

Pierogi ze świdośliwą albo borówkami



Pierogi ze świdośliwą albo borówkami

 

Smak świdośliwy pamiętam z dzieciństwa, dlatego z wielką przyjemnością pojechałam na samozbiory tych owoców, by przypomnieć ich smak oraz nazbierać do domu. Właścicielka plantacji powiedziała, że można zrobić z nich dżem, nalewkę, ale pysznie smakują też pierogi. Więc w domu postanowiłam wypróbować pierogi ze świdośliwą. I przyznam, że smakowały bardzo podobnie do tych z jagodami. Tradycyjnie, podałam je z jogurtem i prażonymi płatkami migdałów - tak jak lubimy najbardziej;) 

Tym sposobem można zrobić również pierogi z jagodami, borówkami, wiśniami albo czereśniami. Każda wersja będzie pyszna!

Polecam również inne przepisy na sezonowe pierogi

Pierogi ze świdośliwą albo borówkami

Składniki:  na ok 25 sztuk

  • 2 szklanki mąki pszennej + do podsypywania
  • 2/3 szklanki gorącej wody
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka oleju

nadzienie:

  • 0,5 litra owoców świdośliwy (lub borówek, jagód leśnych)
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • łyżka cukru waniliowego

do podania: jogurt, śmietana, cukier, prażone płatki migdałów

Przygotować ciasto: mąkę wymieszać z solą, wlać wodę, zagnieść gładkie ciasto, pod koniec dodając olej. Ciasto owinąć folią, odstawić na 30 minut.

Świdośliwę opłukać, osuszyć na durszlaku, oprószyć mąką ziemniaczaną i cukrem, wymieszać.

Ciasto rozwałkować podsypując mąką, wyciąć kółka ( mnie o średnicy 7cm). Na każde nakładać owoce i zlepiać brzegi. Pierogi wrzucać do wrzątku, gotować ok minuty od wypłynięcia.

Podawać ze śmietaną lub jogurtem, cukrem, płatkami migdałów.
Smacznego

 
Pierogi ze świdośliwą albo borówkami

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Drukuj