Młoda kapusta to warzywo, na które najbardziej czekam w maju. Jest chrupiąca, soczysta, taka bardzo wiosenna. Przygotowuję z niej surówki, zupy, gołąbki, bigos, smażę steki. A ostatnio hitem stała się u nas kapusta w wersji pieczonej. To szybkie i proste danie może być dodatkiem do mięsa albo propozycja na wegetariański obiad. Pieczona młoda kapusta smakuje wspaniale z sosem jogurtowym.
Polecam również inne przepisy na dania z młodej kapusty kapusty:
- Smażona młoda kapusta
- Bigos z młodej kapusty z kiełbasą
- Bigos z młodej kapusty
- Młoda kapusta z chorizo
- Zupa krem z kapusty
- Gołąbki z młodej kapusty
Pieczona młoda kapusta
Składniki:
- 1 główka młodej kapusty
- oliwa
- czosnek
- sól
- wędzona słodka papryka
- tymianek
- pieprz ziołowy
- opcjonalnie: ser typu feta
Kapustę opłukać, pokroić w ósemki razem z głąbem (dzięki temu liście będą lepiej się trzymać). kawałki kapusty ułożyć na blasze lub w naczyniu żaroodpornym. Między nimi włożyć ząbki czosnku albo przekrojoną na pół główkę. Skropić oliwą, posypać solą i przyprawami. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok 40-45 minut w temp 190stC. Pod koniec można posypać pokruszonym serem feta i zapiekać jeszcze ok 10 minut.
Podawać na ciepło np. z chrupiącą bagietką.
Upieczony czosnek pysznie smakuje rozsmarowany na bagietce.
Smacznego!
Uwielbiam młodą kapustę. Pieczona brzmi rewelacyjnie, muszę koniecznie spróbować z sosem jogurtowym.
OdpowiedzUsuńPrzyznam że nigdy takiej nie jadłam. Jestem ciekawa jak smakuje ta kapusta.
OdpowiedzUsuńGdzieś już taka jadłam. Chętnie spróbuję sama zrobić
OdpowiedzUsuńUwielbiam młodą kapustę. Super pomysł na wegetariański obiad.
OdpowiedzUsuńBardzo lubię taką kapustę. Będę musiała spróbować z tą fetą.
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda. Takiej jeszcze nie robiłam.
OdpowiedzUsuńChyba jeszcze takiej nie jadłam. Zapowiada się smacznie.
OdpowiedzUsuńLubię kapustę w każdej postaci. Pieczona z sosem jogurtowym to musi być pyszne połączenie.
OdpowiedzUsuńJa chętnie bym spróbowała. Mąż raczej nie byłby chętny.
OdpowiedzUsuńPysznie się zapowiada. Nie jadłam jeszcze takiej kapusty.
OdpowiedzUsuń