A gdyby tak przygotować szakszukę we frytkownicy beztłuszczowej? Postanowiłam spróbować i efekt był więcej niż zadowalający. Nie mogę powiedzieć, że smakuje tak jak z patelni, jest nieco inna, ale baaardzo smaczna i w dodatku robi się zaskakująco szybko. Na moim IG pokazałam, jak je przygotować.
Polecam również klasyczny przepis na szaksuszkę z patelni
oraz inne śniadaniowe przepisy z jajkiem w roli głównej:
- Zwijany omlet (koreański)
- Owsiany omlet z pomidorami, awokado i serem
- Pieczony naleśnik (dutch baby) na słono
- Huevos rancheros, czyli jajka po meksykańsku
- cilbir- jajka po turecku
- kanapki z grzybami i jajkiem
- bakłażan z pomidorami i jajkiem
- omlet z mozzarellą i pomidorami
Jajko w pomidorach z frytkownicy
Składniki:
- 3 rzymskie pomidory (ok 150g)
- 1/4 papryki
- 1 mała cebula
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki oliwy
- 1-2 jajka
- sól (dałam swańską sól)
- pieprz
- szczypta kuminu i słodkiej wędzonej papryki
- natka pietruszki
Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w dużą kostkę. Paprykę pokroić w kostkę. Cebulę w piórka, czosnek posiekać.
Warzywa włożyć do żaroodpornego naczynia, posypać solą, przyprawami, polać oliwą, wymieszać. Wstawić do frytkownicy, piec 5 minut w temp. 200st.C (w piekarniku pieczemy 15 minut). Wbić jajko, posolić, oprószyć pieprzem, posypać natką pietruszki. Wstawić do frytkownicy i piec jeszcze 4-5 minut (w piekarniku pieczemy jeszcze 10 minut), żeby białko było ścięte, ew. nieco dłużej, jeśli lubicie też ścięte żółtko.
Podawać od razu.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz