Oto kolejny przepis autorstwa Dominika Moskalenki, który przygotowaliśmy podczas warsztatów z Sokołów.S.A.
Polędwiczka faszerowana białą kiełbasą w chrupiącej otoczce z panko i parmezanu
z puree z serem wędzonym i blanszowanymi marchewkami
Składniki na polędwiczki:
- 2 surowe polędwiczki wieprzowe
- 4 pętka kiełbasy białej surowej Extra Sokołów
- 2 łyżki mąki
- 2 jajka
- 4 łyżki panierki panko
- 4 łyżki tartego parmezanu
- olej w sprayu lub 2 łyżki zwykłego oleju
- sól, pieprz
Składniki na puree ziemniaczano-serowe:
- 1 kg ziemniaków
- 2 łyżki masła
- szklanka mleka
- 200 g wędzonego sera
- sól
Składniki na blanszowane marchewki:
- ½ kg młodych marchewek z nacią
- 2 łyżki masła
- łyżka bulionu wołowo-warzywnego Sokołów
- pół pęczka natki pietruszki
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Polędwiczki
oczyszczamy z błony i odkrajamy brzegi (po około 3 cm z każdej strony),
następnie polędwiczki rozcinamy ostrym nożem wzdłuż tak, aby uzyskać
jeden duży prostokątny płat. Kiełbasę układamy na płatach polędwiczek.
Całość solimy i pieprzymy, po czym zawijamy w roladkę i ponownie
doprawiamy solą i pieprzem z zewnątrz. Polędwiczki obtaczamy w mące, w
jajku, a na końcu w panierce panko wymieszanej z parmezanem.
Obtoczone
polędwiczki układamy na blaszce wyłożonej pergaminem i spryskujemy
olejem w sprayu (zamiast oleju w sprayu mięso możemy delikatnie natrzeć
zwykłym olejem). Pieczemy w temperaturze 170°C około 30 minut. Mięso w
środku powinno mieć nie mniej niż 75°C.
Ziemniaki
obieramy, gotujemy do miękkości i odcedzamy. Dodajemy masło, gorące
mleko i tarty wędzony ser. Całość łączymy w jednolita masę i solimy do
smaku.
Marchewki myjemy i blanszujemy (wrzucamy do wrzącej wody,
gotujemy minutę, po czym przekładamy do zimnej wody i zostawiamy na
minutę). Następnie na dużej patelni rozpuszczamy masło, dodajemy bulion
wołowy i mieszamy, tworząc emulsję, do której wrzucamy marchewki.
Doprawiamy solą i pieprzem i dodajemy posiekaną natkę pietruszki.
Wszystko razem mieszamy.
Polędwiczki kroimy na porcje i podajemy z puree ziemniaczanym i blanszowanymi marchewkami.
Zdjęcia pochodzą od organizatora warsztatów.
Pięknie się prezentuje, jak w restauracji. Na pewno to pyszna potrawa.
OdpowiedzUsuńNa święta to świetna propozycja. Nigdy nie robiłam takich polędwiczek. Chętnie bym spróbowała.
OdpowiedzUsuńPrzepis wygląda naprawdę wyjątkowo i z pewnością dostarcza niezwykłych doznań smakowych. :) Idealne danie na wykwintny rodzinny obiad.
OdpowiedzUsuńPięknie wygląda ta potrawa. Nigdy nie robiłam polędwiczek wieprzowych.
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda. Polędwiczek wieprzowych nie umiem zrobić tak ładnych i smacznych.
OdpowiedzUsuńWspaniały przepis i bardzo inspirujące, eleganckie podanie. :)
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawy przepis, wygląda przepysznie! Wypróbuję na pewno na specjalną okazję.
OdpowiedzUsuńZapowiada się smacznie. Nigdy nie widziałam tej potrawy.
OdpowiedzUsuńNa pewno warto spróbować. Nigdy nie widziałam tej potrawy.
OdpowiedzUsuń