Z pewnością znacie słynne kokosowe batoniki, które mają "smak raju". Otóż powiem Wam, że moje kokosanki smakują jeszcze lepiej! Delikatne, mocno kokosowe, a polane gorzką czekoladą wręcz rozpływają się w ustach. A przy okazji jest to sposób na wykorzystanie pozostałych po pączkach białek :)
Polecam również inne przepisy na ciasteczka:
- Chrupiące owsiane ciastka z bakaliami
- Bajaderki w czekoladzie
- Miękkie pierniczki z nadzieniem
- Linzer cookies - historia i przepis
- Szyszki z ryżu preparowanego o smaku słonego karmelu
- Twarogowe rogaliki z powidłami
- Rogaliki twarogowe z różą
- Rogaliki z pomarańczą
- Rogaliki karmelowo-kawowe
Kokosanki na białkach
Składniki:
- 100g białek (ok 3 białka z dużych jajek)
- 80g drobnego cukru*
- 200g wiórków kokosowych
- szczypta soli
- łyżka soku z cytryny
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- czekolada do polania
Białka ubić z solą, stopniową dosypując cukier, aż powstanie sztywna beza. Dodać sok z cytryny i mąkę ziemniaczaną, zmiksować. Wsypać wiórki kokosowe i wymieszać.
Za pomocą łyżeczki nakładać niewielkie kopczyki masy na blachę wyłożoną papierem. Piec ok 20 minut w temp. 150stC (10 minut termoobieg, 10 minut dolna grzałka).
Po upieczeniu kokosanki polać czekoladą.
* Cukier można zmielić w młynku do kawy albo użyć zwykłego, wtedy ubijanie będzie trochę dłuższe, żeby cukier się cały rozpuścił.
Smacznego!
Uwielbiam kokosanki, ale na taki łatwy przepis się jeszcze nie natknąłem, dzięki! :)
OdpowiedzUsuńPycha. Sama nigdy nie robiłam. Będę musiała się odważyć
OdpowiedzUsuńChętnie bym spróbowała takie zrobić. Na pewno są pyszne
OdpowiedzUsuńNawet nie wiedziałam że można je tak szybko i łatwo zrobić. Będę próbować.
OdpowiedzUsuńTwoje kokosanki wyglądają absolutnie przepysznie! Nie mogę się doczekać, aby spróbować. :))
OdpowiedzUsuń