Apfelstrudel to najwyższy stopień jabłkowej przyjemności. I tak ciężko mu zrobić zdjęcia, bo nie lubi czekać, nie lubi pozować. Lubi za to pomruki zadowolenia i zachwytu nad jego smakiem. I wcale nie bez powodu. Chrupiące z wierzchu ciasto kryje jabłkowe nadzienie, a dodatek lodów czy sosu waniliowego czyni każdy kęs prawdziwą ucztą.
Polecam również inne przepisy na ciasta z jabłkami:
- Pieczone jabłka z nadzieniem orzechowym
- Jabłkowy deser w pucharkach
- Szarlotka tatrzańska, czyli szarlotka spod samiuśkich Tater
- Strudel jabłkowy
- Szarlotka z bezą i orzechami
- Szarlotka sypana
- Jabłka w cieście Placuszki z jabłkami
- Jabłkowe pagórki
- Zupa jabłkowa z makaronem
- Bursztynowa szarlotka
- Deser a'la szarlotka z kremem
- Mini-jabłeczniki
Apfelstrudel - strudel z jabłkami
Składniki:
ciasto:
- 150g mąki
- 1 żółtko
- 75ml ciepłej wody
- 1/4 łyżeczki soli
- 2 łyżki oleju
nadzienie:
- 1,5 kg jabłek (najlepiej szara reneta)1/4 szklanki rodzynków namoczonych w rumie
- 3 łyżki brązowego cukru
- 1łyżeczka cynamonu
- 3 łyżki bułki tartej lub pokruszonych herbatników
- 80g masła
- cukier puder do posypania
Do podania: lody, sos waniliowy, bita śmietanka
Żółtko rozmącić w wodzie z solą i olejem. Mąkę przesiać zrobić wgłębienie, wlać wodę z żółtkiem,
zagnieść gładkie, elastyczne ciasto, przykryć i pozostawić na 30 minut.
Jabłka obrać, pokroić w kostkę. Wymieszać z rodzynkami.
Bułkę tartą zrumienić na patelni, ostudzić, dodać cukier i cynamon, wymieszać. Masło roztopić.
Ciasto rozwałkować cienko, następnie trzymając na pięściach, rozciągać,
aż będzie cienkie jak bibuła. Można rozciągać ciasto w powietrzu albo
na obrusie, posypanym mąką. Moje ciasto po rozciąganiu miało wymiary ok
50x70cm. Rozciągnięte ciasto położyć na obrusie. Posmarować masłem (3 łyżki zostawić do posmarowania wierzchu ciasta),
posypać bułką tartą, wyłożyć jabłka, zostawiając ok
5cm brzegi. Brzegi zawinąć na jabłka, ciasto zwinąć wzdłuż dłuższego
brzegu za pomocą obrusa: obrus unosimy lekko do góry, a ciasto będzie
samo się zwijać w rulon. Ciasto przełożyć na blachę, posmarować masłem.
Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 25-30 minut w temp. 190stC. Przed
podaniem posypać cukrem pudrem. Podawać z lodami, bitą śmietanką lub sosem waniliowym
Smacznego!
Wygląda wyśmienicie. Nigdy nie robiłam, ale z wielką przyjemnością zrobię
OdpowiedzUsuńPrzyznam że nie jadłam nigdy. Twój wygląda obłędnie
OdpowiedzUsuńDawno nie robiłam strudli. Twoje wyglądają pysznie
OdpowiedzUsuńPyszności. Chyba jeszcze nie robiłam tego, ale z chęcią spróbuję.
OdpowiedzUsuń