Prosta, lekka i pyszna sałatka z paluszkami krabowymi. Można ją zabrać na wynos w słoiku na piknik lub do pracy. Docelowo moja sałatka miała być z kukurydzą, jednak w lodówce leżała połówka mango i stwierdziłam, że w duchu niemarnowania do sałatki dodam mango. Można pokombinować ze składnikami, np sałatę lodową zamienić na rzymską, a mango na kukurydzę.
Polecam również inne przepisy na sałatki:
- Żółta sałatka - z ananasem, selerem, kukurydzą
- Sałatka z porem, kukurydzą z szynką
- Śledzie pod szubą
- Sałatka ziemniaczana ze śledziem
- Sałatka z wątróbką z dorsza
- Sałatka jarzynowa z fioletowymi ziemniakami
- Sałatka z gruszką, orzechami i serem
- Sałatka z winogronami, orzechami i serem
- Sałatka z łososiem i jajkiem
Sałatka z paluszkami krabowymi
Składniki na 4 porcje:
- 1op. paluszków krabowych (250g)
- 1 mała sałata lodowa lub 2 sałaty rzymskie (ok 300g)
- 2 jajka
- pół mango (ok 200g) lub mała puszka kukurydzy
- 100g mini mozzarelli lub 1 zwykła kula
- pęczek szczypiorku
sos:
- 3 łyżki majonezu
- 2 łyżki jogurtu greckiego
- 1 łyżka musztardy francuskiej
- łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka miodu
- sól
- pieprz
Sałatę umyć, osuszyć, pokroić. Mango obrać i pokroić w kostkę. Paluszki i jajka również pokroić w kostkę. Mini mozzarellę wystarczy przekroić na pół, zwykłą pokroić w kostkę. Szczypiorek pokroić. Składniki układać w słoiku warstwami.
Składniki sosu wymieszać. Dodać do sałatki przed podaniem, wymieszać.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz