Mam dla Was prosty przepis na pieczone jabłka. Są przepyszne! Nadziałam je kaszą kuskus z namoczonymi w rumie rodzynkami, orzechami i żurawiną. Dla podkręcenia smaku dodałam łyżkę kremu ciasteczkowego. Jakie to wyszło dobre!!! Trudno było się powstrzymać przed wyjadaniem nadzienia prosto z miski:)
Jabłka upiekłam we frytkownicy beztłuszczowej, która również w tym przypadku sprawdziła się doskonale. Wystarczyło zaledwie 12 minut w temp 185stC.
Polecam również inne przepisy desery z jabłkiem:
- Pieczone jabłka z nadzieniem orzechowym
- Jabłkowy deser w pucharkach
- Szarlotka tatrzańska, czyli szarlotka spod samiuśkich Tater
- Strudel jabłkowy
- Szarlotka z bezą i orzechami
- Szarlotka sypana
- Jabłka w cieście Placuszki z jabłkami
- Jabłkowe pagórki
- Zupa jabłkowa z makaronem
- Bursztynowa szarlotka
- Deser a'la szarlotka z kremem
- Mini-jabłeczniki
Pieczone jabłka nadziewane kaszą i bakaliami
Składniki:
- 2-3 jabłka (np. jonagold, boskop, antonówka, bojken)
- 4 łyżki kaszy kuskus lub jaglanej
- 1 łyżka rodzynków (można dać namoczone w rumie)
- 1 łyżka żurawiny
- 2 łyżki posiekanych orzechów (np. włoskich, migdałów, laskowych)
- 1 łyżka kremu ciasteczkowego*
- sok z cytryny
Kaszę ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.Wymieszać z bakaliami i kremem.
Jabłka przekroić na pół, wydrążyć gniazdo nasienne i miąższ, żeby zostało ok 1cm. Miąższ pokroić w drobną kostkę i dodać do kaszy. Połówki jabłek skropić sokiem z cytryny. Wyłożyć nadzienie.
Położyć na blasze wyłożonej papierem lub w naczyniu żaroodpornym. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok 20 minut w temp. 190stC. W zależności od wielkości oraz odmiany jabłek czas pieczenia może być nieco dłuższy lub krótszy. Upieczone jabłka powinny być miękkie, ale nie rozciapane.
Metoda dla airfryera: jabłka ułożyć w misie urządzenia, piec ok 12-15 minut w temp 185stC.
Podawać od razu. Można podać z kleksem bitej śmietany, prażonymi migdałami i miodem.
Smacznego!
Nigdy takich nie próbowałam. Zapowiada się pysznie
OdpowiedzUsuńBędę musiała spróbować. Dawno nie jadłam takich jabłek
OdpowiedzUsuń