poniedziałek, 8 stycznia 2024

Leniwe kluski z kaszą manną

Leniwe kluski z kaszą manną


Leniwe kluski z kaszą manną
 

Leniwe jak u mamy, a nawet lepsze! Do ciasta dodałam 2 łyżki kaszy manny, dzięki temu kluski po ugotowaniu są pulchne i miękkie. Tradycyjnie można podać je z przyrumienioną na maśle bułką tartą, z jogurtem, dżemem albo miodem. To przepis na pyszne śniadanie dla całej rodziny w kilka chwil. 

 

Polecam również inne twarogowe przepisy na śniadania 

 

Leniwe kluski z kaszą manną

Składniki (na 4 porcje):
  • 400g twarogu
  • 1 duże jajko
  • łyżeczka cukru z wanilią
  • 2 łyżki kaszy manny
  • 4 łyżki mąki + do podsypywania

do podania: masło, bułka tarta, jogurt, miód, masło, dżem, owoce - wg uznania 
 
Twaróg rozetrzeć z cukrem i jajkiem, wsypać kaszę mannę i mąkę, zagnieść ciasto (będzie lekko klejące). Podsypując mąką ciasto rozwałkować lub rozgnieść ręką na grubość ok 1,5 cm, pokroić. 
Można również uformować wałek i pokroić kluski jak kopytka.
Kluski wrzucać do gotującej się wody, gotować od momentu wypłynięcia ok minuty.
Podawać posypane cukrem lub polane miodem, z przyrumienioną na maśle bułką tartą, z dżemem, ze śmietaną - wg uznania:) 
Smacznego!
 
Leniwe kluski z kaszą manną
Leniwe kluski z kaszą manną

7 komentarzy:

  1. Nigdy takich nie robiłam. Będę musiała spróbować.

    OdpowiedzUsuń
  2. Pysznie się zapowiada. Bardzo ładne zdjęcia.

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam kluski leniwe, a twój przepis z dodatkiem kaszy manny na pewno jest wart wypróbowania. :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Muszę koniecznie wypróbować, zwłaszcza że dawno nie robiłam leniwych.

    OdpowiedzUsuń
  5. Wyglądają pysznie. Z chęcią bym spróbowała

    OdpowiedzUsuń
  6. Wyglądają pysznie. Jestem chętna żeby spróbować

    OdpowiedzUsuń
  7. Kiedyś takie robiłam. Chętnie bym wróciła do tego smaku

    OdpowiedzUsuń

Drukuj