Leniwe jak u mamy, a nawet lepsze! Do ciasta dodałam 2 łyżki kaszy manny, dzięki temu kluski po ugotowaniu są pulchne i miękkie. Tradycyjnie można podać je z przyrumienioną na maśle bułką tartą, z jogurtem, dżemem albo miodem. To przepis na pyszne śniadanie dla całej rodziny w kilka chwil.
Polecam również inne twarogowe przepisy na śniadania
Leniwe kluski z kaszą manną
Składniki (na 4 porcje):
- 400g twarogu
- 1 duże jajko
- łyżeczka cukru z wanilią
- 2 łyżki kaszy manny
- 4 łyżki mąki + do podsypywania
do podania: masło, bułka tarta, jogurt, miód, masło, dżem, owoce - wg uznania
Twaróg rozetrzeć z cukrem i jajkiem, wsypać kaszę mannę i mąkę, zagnieść ciasto (będzie lekko klejące). Podsypując mąką ciasto rozwałkować lub rozgnieść ręką na grubość ok 1,5 cm, pokroić.
Można również uformować wałek i pokroić kluski jak kopytka.
Kluski wrzucać do
gotującej się wody, gotować od momentu wypłynięcia ok minuty.
Podawać posypane cukrem lub polane miodem, z przyrumienioną na maśle bułką tartą, z dżemem, ze śmietaną - wg uznania:)
Podawać posypane cukrem lub polane miodem, z przyrumienioną na maśle bułką tartą, z dżemem, ze śmietaną - wg uznania:)
Nigdy takich nie robiłam. Będę musiała spróbować.
OdpowiedzUsuńPysznie się zapowiada. Bardzo ładne zdjęcia.
OdpowiedzUsuńUwielbiam kluski leniwe, a twój przepis z dodatkiem kaszy manny na pewno jest wart wypróbowania. :)
OdpowiedzUsuńMuszę koniecznie wypróbować, zwłaszcza że dawno nie robiłam leniwych.
OdpowiedzUsuńWyglądają pysznie. Z chęcią bym spróbowała
OdpowiedzUsuńWyglądają pysznie. Jestem chętna żeby spróbować
OdpowiedzUsuńKiedyś takie robiłam. Chętnie bym wróciła do tego smaku
OdpowiedzUsuń