środa, 10 stycznia 2024

Domowa chińszczyzna z indykiem i makaronem

Domowa chińszczyzna z indykiem i makaronem

 To proste danie jest świetnym pomysłem na obiad dla całej rodziny. Domowa chińszczyzna jest łatwa i szybka, jej przygotowanie nie zajmuje dużo czasu, a smak zadowoli każde podniebienie.

Można przygotować chińszczyznę z indykiem, kurczakiem (np filetem lub mięsem z udek), kaczką, z polędwiczka wieprzową lub wołowiną. Jeśli nie macie jakiegoś warzywa - żaden problem, tu można śmiało improwizować;) Przygotowując to danie nie warzyłam dokładnie wszystkich składników, a warzywa dodawałam takie, jakie akurat miałam w lodówce. To samo dotyczy przypraw. 

Na moim IG możecie zobaczyć krótki film z przygotowania domowej chińszczyzny.

Polecam również przepis na Kurczaka po koreańsku

 

Domowa chińszczyzna z indykiem i makaronem

Składniki (na 4-6 porcji):

  • 400g filetu z indyka (kurczaka, mięsa z udek kurczaka lub polędwiczki wieprzowej)
  • łyżeczka pieprzu ziołowego (lub ulubionej przyprawy do kurczaka)
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 por (biała część)
  • 1 marchew
  • 1 papryka (kolor dowolny)
  • pół cukinii
  • 1/8 małej główki czerwonej kapusty (ok 2 garści poszatkowanej), można dać pekińską
  • kilka różyczek brokułów 
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 2cm kawałek imbiru 
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • szczypta syczuańskiego pieprzu (lub czarnego i trochę ostrej papryki)
  • 1 łyżeczka przyprawy do potraw chińskich (albo szczypta nasion kopru włoskiego, odrobina cynamonu, szczypta kminu rzymskiego, suszone liście kolendry)
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka sosu rybnego (można pominąć)
  • 1 łyżeczka miodu
  • 3 łyżki oleju
  • pęczek szczypiorku 
  • 3 łyżki sezamu 
  • 300g makaronu ryżowego 

Mięso pokroić w paski, wymieszać z przyprawami i sosem, odstawić na godzinę (lub dłużej).

Warzywa pokroić w cienkie paski, cukinię w grube paski. Imbir i czosnek obrać i posiekać.

Mięso obtoczyć w mące ziemniaczanej. W dużej głębokiej patelni rozgrzać olej. Obsmażyć mięso, odsunąć na boki, na środek wyłożyć pory i czosnek, krótko obsmażyć, odsunąć. Dodać marchew, również obsmażyć, wymieszać z mięsem i porem, odsunąć na bok. Następnie kolejno dodawać paprykę, cukinię, kapustę i brokułu. Całość doprawić miodem, sosem sojowym i rybnym, pieprzem. Przykryć i pozostawić na 5 minut na małym ogniu.

W tym czasie ugotować makaron, odcedzić, dodać do mięsa z warzywami i wymieszać. 

Przed podaniem posypać sezamem i posiekanym szczypiorkiem.

Smacznego!

 

Domowa chińszczyzna z indykiem i makaronem


Domowa chińszczyzna z indykiem i makaronem
 

7 komentarzy:

  1. Prosta chińszczyzna to zawsze dobry pomysł. Bardzo mi się podoba, że można dostosować składniki do własnych upodobań.

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam próbować nowe smaki! To chińskie danie wygląda kusząco. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Lubię takie potrawy. Na pewno spróbuję

    OdpowiedzUsuń
  4. O, rewelacyjny pomysł na domową chińszczyznę. Dawno nie robiłam tego typu dania, także dziękuję!

    OdpowiedzUsuń
  5. Oprawa godna spróbowania. Wygląda smacznie

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda pysznie. z chęcią spróbuję ugotować

    OdpowiedzUsuń
  7. Chętnie bym spróbowała. Wygląda smacznie, muszę zapamiętać ten przepis

    OdpowiedzUsuń

Drukuj