To proste danie jest świetnym pomysłem na obiad dla całej rodziny. Domowa chińszczyzna jest łatwa i szybka, jej przygotowanie nie zajmuje dużo czasu, a smak zadowoli każde podniebienie.
Można przygotować chińszczyznę z indykiem, kurczakiem (np filetem lub mięsem z udek), kaczką, z polędwiczka wieprzową lub wołowiną. Jeśli nie macie jakiegoś warzywa - żaden problem, tu można śmiało improwizować;) Przygotowując to danie nie warzyłam dokładnie wszystkich składników, a warzywa dodawałam takie, jakie akurat miałam w lodówce. To samo dotyczy przypraw.
Na moim IG możecie zobaczyć krótki film z przygotowania domowej chińszczyzny.
Polecam również przepis na Kurczaka po koreańsku
Domowa chińszczyzna z indykiem i makaronem
Składniki (na 4-6 porcji):
- 400g filetu z indyka (kurczaka, mięsa z udek kurczaka lub polędwiczki wieprzowej)
- łyżeczka pieprzu ziołowego (lub ulubionej przyprawy do kurczaka)
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 por (biała część)
- 1 marchew
- 1 papryka (kolor dowolny)
- pół cukinii
- 1/8 małej główki czerwonej kapusty (ok 2 garści poszatkowanej), można dać pekińską
- kilka różyczek brokułów
- 2-3 ząbki czosnku
- 2cm kawałek imbiru
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- szczypta syczuańskiego pieprzu (lub czarnego i trochę ostrej papryki)
- 1 łyżeczka przyprawy do potraw chińskich (albo szczypta nasion kopru włoskiego, odrobina cynamonu, szczypta kminu rzymskiego, suszone liście kolendry)
- 4 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka sosu rybnego (można pominąć)
- 1 łyżeczka miodu
- 3 łyżki oleju
- pęczek szczypiorku
- 3 łyżki sezamu
- 300g makaronu ryżowego
Mięso pokroić w paski, wymieszać z przyprawami i sosem, odstawić na godzinę (lub dłużej).
Warzywa pokroić w cienkie paski, cukinię w grube paski. Imbir i czosnek obrać i posiekać.
Mięso obtoczyć w mące ziemniaczanej. W dużej głębokiej patelni rozgrzać olej. Obsmażyć mięso, odsunąć na boki, na środek wyłożyć pory i czosnek, krótko obsmażyć, odsunąć. Dodać marchew, również obsmażyć, wymieszać z mięsem i porem, odsunąć na bok. Następnie kolejno dodawać paprykę, cukinię, kapustę i brokułu. Całość doprawić miodem, sosem sojowym i rybnym, pieprzem. Przykryć i pozostawić na 5 minut na małym ogniu.
W tym czasie ugotować makaron, odcedzić, dodać do mięsa z warzywami i wymieszać.
Przed podaniem posypać sezamem i posiekanym szczypiorkiem.
Smacznego!
Prosta chińszczyzna to zawsze dobry pomysł. Bardzo mi się podoba, że można dostosować składniki do własnych upodobań.
OdpowiedzUsuńUwielbiam próbować nowe smaki! To chińskie danie wygląda kusząco. :)
OdpowiedzUsuńLubię takie potrawy. Na pewno spróbuję
OdpowiedzUsuńO, rewelacyjny pomysł na domową chińszczyznę. Dawno nie robiłam tego typu dania, także dziękuję!
OdpowiedzUsuńOprawa godna spróbowania. Wygląda smacznie
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie. z chęcią spróbuję ugotować
OdpowiedzUsuńChętnie bym spróbowała. Wygląda smacznie, muszę zapamiętać ten przepis
OdpowiedzUsuń