Oto idealna strucla z serem i żurawiną. Miękka, puchata, pyszna. Zamiast nadzienia serowego można użyć kremu czekoladowego typu nutella albo powideł. Też będzie pysznie;) Z przepisu na struclę można również upiec drożdżówki.
Polecam również przepisy na inne drożdżowe wypieki:
- Plecionki z powidłami i orzechami
- Orzechowe bułeczki z kremem a la cinnabon
- Bułeczki z młodą kapustą
- Domowe lubelskie cebularze
- Strucla z orzechami
- Jagodzianki z migdałową kruszonką
- Jagodzianki z kruszonką
- Bułeczki z jabłkami i kruszonką
- Drożdżówki z truskawkami i migdałową kruszonką
Strucla z serem i żurawiną
Składniki:
- 300g mąki
- 15g drożdży
- 1/3 szklanki cukru
- 2 jajka M
- 150ml mleka
- 50g masła
- 1 łyżeczka esencji waniliowej
nadzienie:
- 300g twarogu półtłustego1 jajko M
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 1 łyżka budyniu śmietankowego lub mąki ziemniaczanej
- garść żurawiny albo rodzynków
- płatki migdałowe do posypania
Przygotować
rozczyn: drożdże rozetrzeć z łyżeczką cukru, dodać podgrzane mleko, 1
łyżkę mąki, wymieszać o odstawić do wyrośnięcia na ok. 15 minut.
Jajko
i żółtko (białko zostawić do posmarowania) roztrzepać z cukrem, wlać
mleko, esencję waniliową i rozczyn, wsypać przesianą mąkę i wyrobić
jednolite ciasto, pod koniec wyrabiania dodając roztopione masło. Z
ciasta uformować kulę, włożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić
do wyrastania w ciepłe miejsce (ciasto powinno przynajmniej podwoić
objętość).
Twaróg rozetrzeć z cukrem, jajkiem, wymieszać z budyniem. Keksówkę (u mnie 11x30cm) wyłożyć papierem do pieczenia.
Wyrośnięte ciasto podzielić wyjąć na stolnicę, rozwałkować na placek ok 30x35cm, posmarować masą serową, posypać żurawiną, zwinąć wzdłuż długiego brzegu, przekroić na pół, spleść i ułożyć w keksówce.
Struclę przykryć
ściereczką i pozostawić do napuszenia na ok 30 minut. Przed pieczeniem z
wierzchu posmarować białkiem i posypać płatkami migdałów. Wstawić do
nagrzanego piekarnika, piec ok 40-45 minut w temp. 170stC (góra – dół z
parą). Po upieczeniu wyjąc z formy, położyć na kratce, przykryć ściereczką i odstawić, żeby nieco przestygła.
Smacznego!
Smacznie wygląda. Lubię bakalie w ciastach
OdpowiedzUsuńWygląda świetnie! :)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo smacznie! Aż ślinka cieknie i myślami człowiek od razu przy świątecznym stole :)
OdpowiedzUsuńW życiu nie piekłam strucli. Twoja wygląda pysznie
OdpowiedzUsuńTwoja strucla z serem i żurawiną to prawdziwy rarytas! Cieszę się, że podzieliłaś się pomysłami na różne nadzienia.
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie... Już nie mogę się doczekać, aby wypróbować ten przepis, bo przyznam, że dawno nie robiłam strucli.
OdpowiedzUsuń