Też czujecie ten zapach?? Domowa przyprawa do piernika to wręcz niezbędnik w przygotowaniach do Świąt. Przyda się podczas pieczenia pierników, ciast, jak również będzie świetnym prezentem dla miłośników gotowania.
Jeśli nie macie dokładnej wagi, skorzystajcie z tego przepisu na przyprawę.
Domowa przyprawa do piernika przyda się do:
Domowa przyprawa piernikowa
Składniki:
- 50g kory cynamonu (najlepiej cejlońskiego, nie cassii, albo można użyć mielonego cynamonu)
- 20g mielonego imbiru
- 15g ziaren kardamonu
- 15g goździków (całych)
- 10g gałki muszkatołowej
- 10g ziela angielskiego
- 5g czarnego lub kolorowego pieprzu
- 5g gwiazdek anyżu
- 5g nasion kolendry
- opcjonalnie: łyżeczka skórki cytrynowej, suszona mięta
Laski cynamonu potłuc na mniejsze kawałki, razem z pozostałymi
przyprawami (oprócz imbiru i gałki) utrzeć w moździerzu lub zmielić w
młynku do kawy na proszek. Gałkę zetrzeć na drobnej tarce. Wszytko razem
wymieszać. Przyprawę przechowywać w szczelnym pojemniku lub słoiku w suchym miejscu.
Na 1 kg mąki wystarczy 3-4 łyżki przyprawy.
Nigdy sama nie mieszałam przypraw. Musiałbym się odważyć i spróbować
OdpowiedzUsuńO proszę, ja też nigdy sam nie robię takich mieszanek, a zapewne są o wiele lepsze niż gotowce sklepowe, pozdrowienia serdeczne :)
OdpowiedzUsuńNa pewno warto spróbować samemu zrobić taką przyprawę. Lubię tak eksperymentować
OdpowiedzUsuńTen zapach to dla mnie esencja świąt, uwielbiam jak roznosi się po całym domu. :)
OdpowiedzUsuń