Kto już nakosił w tym roku opieniek? Teraz jest ich pełno, warto więc nazbierać przynajmniej żeby zrobić pyszny sos. Grzyby można tez obgotować i zamrozić, żeby poza sezonem również móc ugotować sos z opieniek.
Polecam również inne przepisy na grzyby:
- Pasta grzybowa do słoików na zimę
- Pierogi z kominkami
- Placek po zbójnicku z sosem grzybowym
- Makaron z sosem grzybowym
- Kanapki z borowikami i jajkiem
- Zupa grzybowa z mrożonych grzybów
- Pęczotto z grzybami i boczkiem
- Uszka i pierogi z kapustą i grzybami
Sos z opieniek
Składniki:
- 500g opieniek (same kapelusze, najlepiej młode)
- 1 duża cebula
- ząbek czosnku
- 2 łyżki masła
- 1 kopiasta łyżka mąki
- 500ml bulionu warzywnego
- 150ml śmietany 18-22%
- sól
- pieprz
- majeranek
- 2-3 liście laurowe
- 4-5 ziarenek ziela angielskiego
- natka pietruszki lub koperek do podania
W garnku zagotować ok 2litry wody. Grzyby oczyścić, opłukać. Wrzucić do gotującej się wody, dodać liść i ziele, posolić (1 łyżeczka soli), doprowadzić do wrzenia (pilnować do zagotowania, bo może wykipieć), gotować na małym ogniu 15 minut. Odcedzić.
Mąkę podprażyć na jasno beżowy kolor, dodać masło, zrobić zasmażkę.
Cebulę pokroić w małą kostkę, czosnek drobno posiekać, zeszklić na maśle. Wsypać mąkę, wymieszać, zalać bulionem. Dodać grzyby i gotować na małym ogniu ok 5 minut. Śmietanę wymieszać ze szczyptą soli, pieprzem i majerankiem, wlać do sosu, wmieszać. Zagotować. przed podaniem posypać sporą ilością natki pietruszki.
Podawać z gotowanymi lub pieczonymi ziemniakami, kaszą, kotletem. Sos również można podać z pulpecikami.
Smacznego!
Bardzo apetycznie wygląda. Nigdy nie jadłam takiego. U mnie nikt opieńków nie zbiera
OdpowiedzUsuńChętnie bym spróbowała. Zapowiada się pysznie
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo apetycznie! :-)
OdpowiedzUsuńZapraszam na moje social media:
www.truskawkowa-fiesta.blogspot.com
www.facebook.com/truskawkowa.fiesta
www.instagram.com/truskawkowa_fiesta
Pozdrawiam
Ten sosik musi być przepyszny, z opieńków jeszcze nie robiłam.
OdpowiedzUsuńDoskonały pomysł na wykorzystanie opieńków. Uwielbiam sosy grzybowe.
OdpowiedzUsuńPycha :) Zamrożone grzyby to taki skarb na zimę.
OdpowiedzUsuńZaskoczę rodzinkę. Mam nadzieję że będzie wszystkim smakowało
OdpowiedzUsuńTaki sos musi być pyszny. U mnie nikt nie zbiera tych grzybów
OdpowiedzUsuń