Soczyste marchewkowe blaty z bakaliami, delikatny krem z serka z chrupiącymi kawałkami ananasa. Całość bardzo zgrana i smaczna.
Za szybko zniknął ten tort, ledwo zdążyłam zrobić zdjęcia kilku ostatnim kawałkom;)
- Tort "Czarny las" - szwarcwaldzki tort z wiśniami
- Tort miodownik
- Marchewkowy torcik z serkiem
- Tort migdałowy z jagodami
- Red velvet cake - tort o aksamitnym smaku
- Smak lata - migdałowy tort z owocami
- Torcik z musem mango
- Tort czekoladowo-miętowy
- Tort jagodowy
- Tort ze szpinakiem "Leśny mech"
- Tort czekoladowo-gruszkowy - obłędny i uzależniający:)
Marchewkowy tort z kremem śmietankowym i ananasem
Składniki:
ciasto:
- 200g marchwi
- 140g cukru trzcinowego
- 3 jajka
- 100ml oleju (np. rzepakowy, słonecznikowy)
- 200g mąki
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
- szczypta imbiru
- skórka otarta z pomarańczy (sok wykorzystać do nasączenia blatów)
- 1/3 szklanki posiekanych orzechów włoskich
- 3 łyżki rodzynków namoczonych w rumie
krem:
- 250g serka śmietankowego lub mascarpone, labneh
- 200ml śmietanki kremówki (min 30%)
- 2 łyżki cukru z wanilią
- sok z cytryny
- 3-4 krążki ananasów w syropie
- do dekoracji: ananas, figi
Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej.
Marchew obrać, zetrzeć na drobnych oczkach albo zblendować w drobną kruszonkę. Jeśli jest zbyt soczysta, lekko odcisnąć łyżką.
Jajka utrzeć z cukrem na jasną puszystą masę. Ciągle miksując dodać wlać olej.
Dodać marchew i skórkę pomarańczy, zmiksować.
Mąkę przesiać z proszkiem i sodą, wsypać do masy jajecznej, zmiksować krótko.
Rodzynki razem z orzechami wsypać od ciasta i wymieszać.
Piekarnik nagrzać od 180stC. Dno tortownicy (21cm) wyłożyć papierem.
Ciasto przelać od formy, wstawić do piekarnika, piec ok 45-50 minut w temp. 170stC do tzw. suchego patyczka.
Upieczone ciasto studzić przez kilka minut w formie, następnie wyjąc i
pozostawić do ostudzenia, gdy będzie lekko ciepłe, owinąć folią i
pozostawić do całkowitego ostudzenia.
Owijanie folia sprawia, że na cieście nie robi się skórka, cale
pozostaje miękkie. Jeśli docelowo ma być to ciasto marchewkowe bez
przekładania serkiem, owijanie folia można pominąć.
Śmietankę schłodzić przed kilkanaście godzin.
Gdy ciasto wystygnie, przygotować krem: śmietankę ubić na sztywno. Dodać
serek, zmiksować. Dosłodzić do smaku, dodać sok z cytryny.
Ciasto przekroić na 2 blaty. Pierwszy blat skropić sokiem z pomarańczy lub syropem z ananasów,
wyłożyć połowę kremu, przykryć drugim blatem, skropić sokiem, wyłożyć resztę kremu. Można również boki tortu posmarować
cienką warstwą kremu.
Tort udekorować wg uznania np. kawałkami ananasów, figami, orzechami. Wstawić do lodówki na min. 3-4 godziny.
Smacznego!
Lubię robić torty. Twój przepis chętnie wypróbuję
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie! Wydaje się być idealny na rodzinne przyjęcie.
OdpowiedzUsuńKocham marchewkowe desery, a ten tort wygląda wyśmienicie! :)
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda. Skusiła bym się na kawałeczek
OdpowiedzUsuńTort wygląda pięknie. Nie jadłam jeszcze takiego
OdpowiedzUsuń