Wbrew pozorom kotlety mielone to twardy orzech do zgryzienia. Ale zdradzę Wam pewien sposób, dzięki któremu kotlety zawsze wychodzą pulchne, miękkie i soczyste. Z tego samego przepisu można przygotować klopsiki.
Polecam również inne przepisy na dania z mięsa mielonego:
- Klopsiki w sosie grzybowym
- Szwedzkie klopsiki kottbullar
- Leniwe gołąbki (bez zawijania)
- Pulpety z indyka w sosie pomidorowym
- Drobiowe kotlety w serem
- Kotlety mielone mojej babci (zapiekane)
Kotlety mielone (soczyste i pulchne)
Składniki:
- 500g mięsa wieprzowego (łopatka, karkówka)
- 400g mięsa wołowego (łopatka, karkówka)
- 1 duża cebula
- 2 jajka
- 0,5 szklanki kaszy manny
- ok 0,5 szklanki mleka
- pół kajzerki lub gruba kromka bułki paryskiej
- sól
- pieprz
- łyżeczka majeranku
- 0,5 łyżeczki mielonego czosnku
- łyżka sosu sojowego
- szczypta słodkiej papryki
- mąką do obtoczenia kotletów
- olej/smalec do smażenia
Cebulę obrać. Bułkę namoczyć w mleku.
Mięso pokroić na kawałki, zmielić razem z bułką i cebulą. Do mięsa dodać jajka, kaszę mannę, przyprawy,
wymieszać. Wlać mleko i wyrobić ręką. Wyrabiać ok 10 minut, aż mięso stanie się lekko kleiste.
Z masy mięsnej nabierać porcje, obtaczać z mące i formować kotlety.
W głębokiej patelni z grubym dnem rozgrzać olej (ok 0,5 cm),
wyłożyć kotlety, smażyć z obu stron na brązowy kolor. Po usmażeniu
kotlety przykryć i dusić na małym ogniu ok 20-30 minut. Nie podlewać woda!
Kotlety również można zapiec w piekarniku: po usmażeniu kotlety wyłożyć do żaroodpornego naczynia, przykryć, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 25 minut w temp 170-180stC.
Podawać wg uznania - z ziemniakami, kaszą, surówką.
Smacznego!
Taki jeszcze nie robiłam. Na pewno warto spróbować
OdpowiedzUsuńBrzmi smacznie. Nie dałam takich mielonych.
OdpowiedzUsuńKotlety mielone zawsze mnie przerażały, ale twój opis krok po kroku sprawił, że ponownie mogłabym się ich podjąć. 😊
OdpowiedzUsuńWyglądają smacznie i soczyście. Nie robiłam nigdy takich
OdpowiedzUsuńPyszne kotleciki. Kiedyś robiłam takie z kaszą
OdpowiedzUsuńPyszny obiadek. Lubię, gdy ktoś dzieli się sprawdzonymi trikami kulinarnymi. Dzięki serdecznie :)
OdpowiedzUsuńOoo, nie znałem takich składników do mielonego, moja lista była o wiele bardziej uboga, ale muszę wypróbować - bo aż mi ślinka cieknie :)
OdpowiedzUsuńKociafrania.blog. Lubię mielone ale wychodzą mi zawsze mało pulchne i soczyste. Wypróbuję ten przepis, bo wyglada smakowicie.
OdpowiedzUsuńDzięki za ten przepis. Mam nadzieję, że uda mi się osiągnąć taki sam efekt. :)
OdpowiedzUsuń