wtorek, 10 października 2023

Syrniki klasyczne (przepis podstawowy)

Syrniki klasyczne (przepis podstawowy)


Syrniki klasyczne (przepis podstawowy)
Syrniki, czyli placki z twarogu, które kochają smakosze w każdym wieku. Pamiętam z dzieciństwa, że u nas w domu syrniki były robione bardzo często, szczególnie na śniadanie. Dlatego bardzo się ucieszyłam, gdy kilka lat temu syrniki na dobre zagościły na polskich stołach. Lista składników potrzebnych do ich przygotowania jest niezwykle krótka i prosta - twaróg, jajka, mąka i odrobina cukru, do smażenia warto użyć oleju lub masła klarowanego. Na blogu znajdziecie kilka różnych przepisów na syrniki, w tym również na słono ze szpinakiem. Mnie jednak bardziej smakują te klasyczne, mocno twarogowe. Syrniki zazwyczaj podaję z kleksem jogurtu, sezonowymi owocami, dżemem, miodem - wg gustu i zawartości lodówki:)

Polecam także inne przepisy na serniczki z patelni:

Syrniki klasyczne (przepis podstawowy)

Składniki (na 2 porcje):
300g twarogu
1 małe jajko
50g mąki
15g cukru pudru
olej do smażenia
do podania: dżem, miód, syrop klonowy, jogurt
mąką ryżowa lub pszenna bezglutenowa do obtaczania

Twaróg rozetrzeć z jajkiem, wsypać mąkę ryżową i proszek, wymieszać na jednolita masę. Ciasto podzielić na 6 części, z każdego kawałka uformować kulkę obtaczając w mące, a następnie spłaszczyć na grubość ok 1,5cm.
Syrniki smażyć na niewielkiej ilości oleju na rumiano z obu stron, na małym ogniu, osączyć na papierowym ręczniku.
Syrniki podałam z jogurtem i domową frużeliną z wiśni.
Smacznego!

Syrniki klasyczne (przepis podstawowy)


17 komentarzy:

  1. Syrniki to klasyka. Zdecydowanie najlepsze z dżemem i jogurtem.

    OdpowiedzUsuń
  2. Pytanie, które mnie nurtuje to jaki rodzaj twarogu najlepiej sprawdza się w syrnikach? Będę wdzięczny za wskazówkę.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Najczęściej używam twarogu półtłustego. Ważne, by nie był zbyt suchy, zbity. Zazwyczaj przecieram go przez sito, żeby nie miał grudek.

      Usuń
  3. Abstrahując już od ciekawego przepisu, to robisz tak dobre zdjęcia, że mi ślina kapie na klawiaturę;)

    OdpowiedzUsuń
  4. To takie nostalgiczne danie! Syrniki przypominają mi dzieciństwo. :) I zgodzę się z powyższym komentarzem, robisz naprawdę świetne zdjęcia. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Serdecznie dziękuję!! moje dzieciństwo również smakowało syrnikami;)

      Usuń
  5. Zapowiadają się świetnie. Przyznam że nigdy nie robilam

    OdpowiedzUsuń
  6. Ależ smakowicie :) Dzięki za przypomnienie o tych pysznych plackach z twarogu.

    OdpowiedzUsuń
  7. Dawno ich nie robiłam. Muszę zrobić mam nadzieję że będą wszystkim smakowały

    OdpowiedzUsuń
  8. To prawda, syrniki z jogurtem i owocami to pyszne śniadanie. Zaciekawił mnie też przepis na syrniki ze szpinakiem - może kiedyś spróbuję. :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Wstyd się przyznać, ale nigdy sernika w takiej formie nie próbowałam.

    OdpowiedzUsuń
  10. W takiej formie serniki to ja mogę jeść! Wygląda naprawdę apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Nie pozostaje nic innego jak tylko spróbować takie zrobić

    OdpowiedzUsuń
  12. Pysznie Twoje syrniki wyglądają. To również mój smak dzieciństwa, a teraz sama robię je moim dzieciom. :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Z chęcią bym spróbowała. Nie robiłam jeszcze syrników

    OdpowiedzUsuń
  14. Dziękujemy z przepis, robiliśmy wczoraj i wyszły rewelacyjnie, pychota!

    OdpowiedzUsuń

Drukuj