Syrniki, czyli placki z twarogu, które kochają smakosze w każdym wieku. Pamiętam z dzieciństwa, że u nas w domu syrniki były robione bardzo często, szczególnie na śniadanie. Dlatego bardzo się ucieszyłam, gdy kilka lat temu syrniki na dobre zagościły na polskich stołach. Lista składników potrzebnych do ich przygotowania jest niezwykle krótka i prosta - twaróg, jajka, mąka i odrobina cukru, do smażenia warto użyć oleju lub masła klarowanego. Na blogu znajdziecie kilka różnych przepisów na syrniki, w tym również na słono ze szpinakiem. Mnie jednak bardziej smakują te klasyczne, mocno twarogowe. Syrniki zazwyczaj podaję z kleksem jogurtu, sezonowymi owocami, dżemem, miodem - wg gustu i zawartości lodówki:) Polecam także inne przepisy na serniczki z patelni:
- Syrniki z mąką ryżową
- Syrniki z czekoladowym nadzieniem
- Syrniki z mascarpone
- Syrniki bananowe
- Syrniki z patelni
- Syrniki owsiane
-
Syrniki klasyczne (przepis podstawowy)
Składniki (na 2 porcje):
300g twarogu
1 małe jajko
50g mąki
15g cukru pudru
olej do smażenia
do podania: dżem, miód, syrop klonowy, jogurt
mąką ryżowa lub pszenna bezglutenowa do obtaczania
Twaróg rozetrzeć z jajkiem, wsypać mąkę ryżową i proszek, wymieszać na jednolita masę. Ciasto podzielić na 6 części, z każdego kawałka uformować kulkę obtaczając w mące, a następnie spłaszczyć na grubość ok 1,5cm.
Syrniki smażyć na niewielkiej ilości oleju na rumiano z obu stron, na małym ogniu, osączyć na papierowym ręczniku.
Syrniki podałam z jogurtem i domową frużeliną z wiśni.
Smacznego!
Syrniki to klasyka. Zdecydowanie najlepsze z dżemem i jogurtem.
OdpowiedzUsuńPytanie, które mnie nurtuje to jaki rodzaj twarogu najlepiej sprawdza się w syrnikach? Będę wdzięczny za wskazówkę.
OdpowiedzUsuńNajczęściej używam twarogu półtłustego. Ważne, by nie był zbyt suchy, zbity. Zazwyczaj przecieram go przez sito, żeby nie miał grudek.
UsuńAbstrahując już od ciekawego przepisu, to robisz tak dobre zdjęcia, że mi ślina kapie na klawiaturę;)
OdpowiedzUsuńOjej! jest mi bardzo miło, dziękuję!!!
UsuńTo takie nostalgiczne danie! Syrniki przypominają mi dzieciństwo. :) I zgodzę się z powyższym komentarzem, robisz naprawdę świetne zdjęcia. :)
OdpowiedzUsuńSerdecznie dziękuję!! moje dzieciństwo również smakowało syrnikami;)
UsuńZapowiadają się świetnie. Przyznam że nigdy nie robilam
OdpowiedzUsuńAleż smakowicie :) Dzięki za przypomnienie o tych pysznych plackach z twarogu.
OdpowiedzUsuńDawno ich nie robiłam. Muszę zrobić mam nadzieję że będą wszystkim smakowały
OdpowiedzUsuńTo prawda, syrniki z jogurtem i owocami to pyszne śniadanie. Zaciekawił mnie też przepis na syrniki ze szpinakiem - może kiedyś spróbuję. :)
OdpowiedzUsuńWstyd się przyznać, ale nigdy sernika w takiej formie nie próbowałam.
OdpowiedzUsuńW takiej formie serniki to ja mogę jeść! Wygląda naprawdę apetycznie :)
OdpowiedzUsuńNie pozostaje nic innego jak tylko spróbować takie zrobić
OdpowiedzUsuńPysznie Twoje syrniki wyglądają. To również mój smak dzieciństwa, a teraz sama robię je moim dzieciom. :)
OdpowiedzUsuńZ chęcią bym spróbowała. Nie robiłam jeszcze syrników
OdpowiedzUsuńDziękujemy z przepis, robiliśmy wczoraj i wyszły rewelacyjnie, pychota!
OdpowiedzUsuń