Za długo nas ten wrzesień rozpieszczał, oj za długo:) Aż zatęskniłam za jesiennym comfort food w postaci ciepłej, gęstej owsianki z duszonymi śliwkami, masłem orzechowym, czekoladą, orzechami włoskimi i cynamonem. Bez cukru! A żeby było jeszcze zdrowiej, dodałam siemię lniane. Bardzo polecam!
- Kremowa owsianka z karmelizowaną gruszką i orzechami
- Nocna owsianka ze śliwkami i kremem orzechowym
- Owsianka na słono z cukinią i jajkiem
- Kremowa owsianka z owocami
- Nocna owsianka z prażonym jabłkiem
- Owsianka z pomarańczami, orzechami i siemieniem lnianym
- Nocna owsianka z karmelizowaną gruszką i orzechami
- Muesli dra Birchera
- Nocna owsianka z truskawkowo-bananowym smoothie
Owsianka ze śliwkami i masłem orzechowym
Składniki (na 1 porcję):
- 3 łyżki płatków owsianych górskich
- 3/4 szklanki mleka
- 6-7 śliwek węgierek (można dać inne)
- kopiasta łyżeczka masła orzechowego
- 1-2 kostki czekolady
- kilka orzechów (włoskie, laskowe albo inne ulubione)
- 1 łyżeczka siemienia lnianego
- cynamon
Śliwki umyć, przekroić, usunąć pestki, wyłożyć na patelnię i dusić kilka minut pod przykryciem, od czasu do czasu mieszając. Zdjąć z ognia i pozostawić na patelni.
Płatki zmielić w młynku do kawy (jeden impuls, 1-2 sekundy) Chodzi o to, żeby część płatków była trochę rozdrobniona, wtedy owsianka wyjdzie bardziej kremowa. Można również zrobić to za pomocą blendera.
W rondelku
zagotować mleko wsypać płatki owsiane, ciągle mieszając gotować około 5
minut do uzyskania odpowiedniej konsystencji.
Owsiankę wyłożyć na
talerz, z wierzchu położyć śliwki, masło orzechowe, siemię lniane, posiekane orzechy i czekoladę, oprószyć cynamonem.
Smacznego!
Wygląda obłędnie 💜 na pewno rewelacyjne w smaku.
OdpowiedzUsuńOwsianka to mój ulubiony comfort food na jesień. Zdrowsza alternatywa na pewno mi posmakuje. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńJeszcze takiej nie jadłam. Wygląda pysznie
OdpowiedzUsuńBrzmi smacznie. Dawno nie jadłam owsianki
OdpowiedzUsuńIdealna owsianka na jesienne śniadanie. Śliwki i masło orzechowe to przepyszne połączenie!
OdpowiedzUsuńSuper pomysł na śniadanie. Lubię owsiankę z każdymi owocami
OdpowiedzUsuńBez dodatku cukru to duży plus. Lubię gdy jest smacznie i zdrowo jednocześnie. :)
OdpowiedzUsuńJesień to czas idealny na takie pyszności. Uwielbiam owsiankę, a Twoja propozycja wygląda wyjątkowo kusząco.
OdpowiedzUsuńW takiej wersji zajadałabym. Owsianki ze śliwkami nie robiłam
OdpowiedzUsuńDla smakoszy owsianki to pyszna propozycja
OdpowiedzUsuńNigdy takiego nie próbowałam. Wygląda rewelacyjnie
OdpowiedzUsuń