Jeśli lubicie ciasta z porzeczkami - ten porzeczkowiec z bezą oczaruje Was smakiem. Połączenie słodkiej bezy i kwaskowatej, wyrazistej warstwy porzeczkowej jest po prostu pyszne! Bardzo polecam!
Polecam również inne przepisy na tarty i kruche ciasta z owocami:
- Galette ze śliwkami
- Tarta cytrynowa z bezą
- Tarta z truskawkami i rabarbarem
- Biszkoptowa tarta z serkiem i truskawkami
- Tarta z jagodami
- Rustykalna tarta z rabarbarem
- Sernikowa tarta z borówkami i brzoskwiniami
- Tarta z rabarbarem
- Tarta ze śliwkami i jogurtem
- Rustykalna tarta z morelami
- Galette z papierówkami
Porzeczkowiec z bezą
Składniki:
- 120g masła (w temp. pokojowej)
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżki cukru pudru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 żółtka
- 1 łyżka kwaśnej śmietany
- 500g czarnych porzeczek
- 1 kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej
- 1/3 szklanki cukru
- 3 białka (lub 4 jeśli jajka są małe)
- 0,5 szklanki cukru
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1/3 szklanki płatków migdałów
- Opcjonalnie: kilka drobno pokruszonych herbatników ub biszkoptów
Formę (u mnie 22x28cm) wyłożyć papierem.
Piekarnik nagrzać do 180stC.
Mąkę przesiać z proszkiem i cukrem pudrem, posiekać z masłem, dodać żółtka. Szybko zagnieść ciasto (będzie dość miękkie) i wylepić nim dno formy.
Porzeczki wymieszać z cukrem i mąką ziemniaczaną. Wysypać na ciasto. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 15 minut.
Póki ciasto się piecze, przygotować bezę. Białka ubić na sztywno, dosypując po łyżce cukru. Ubijać, aż cukier całkowicie się rozpuści. Dodać mąkę i sok z cytryny, zmiksować.
Bezę wyłożyć na porzeczki (można posypać je najpierw pokruszonymi herbatnikami i na to wyłożyć bezę).
Bezę posypać płatkami migdałów. Wstawić do piekarnika, obniżyć temperaturę do 150-160stC (dolna -grzałka + termoobieg) i piec jeszcze ok 40 minut. Upieczona bezą powinna być krucha z wierzchu.
Smacznego!
Coś pysznego. Połączenie bezy z porzeczkami brzmi świetnie
OdpowiedzUsuńNigdy takiego nie robiłam. Zapowiada się smacznie.
OdpowiedzUsuń