Kotlety mielone kojarzą się z domową kuchnia, z obiadem u babci. Znacie pewnie mój przepis na mielone, które wychodzą soczyste i pulchne. Tym razem postawiłam na wersję nieco lżejszą, bo użyłam mięsa z indyka, a do środka włożyłam nadzienie z pieczarek, szczypiorku i serka. Wyszły bardzo smaczne! Takie nadziewane kotlety z indyka to obiad dla małych i dużych smakoszy.
Polecam również inne przepisy na dania z mięsa mielonego:
- Klopsiki w sosie grzybowym
- Szwedzkie klopsiki kottbullar
- Leniwe gołąbki (bez zawijania)
- Pulpety z indyka w sosie pomidorowym
- Drobiowe kotlety w serem
- Kotlety mielone mojej babci (zapiekane)
Kotlety z indyka nadziewane pieczarkami i serkiem
Składniki (na 6 porcji):
- 500g mięsa mielonego z indyka (ja zmieliłam udziec)
- 1 cebula
- 1 jajko
- 1/3 szklanki kaszy manny
- 1/4 szklanki mleka
- sól (ok 1 płaska łyżeczka)
- pieprz ziołowy (0,5 łyżeczki)
- czosnek suszony (szczypta)
Nadzienie:
- 1 pęczek szczypiorku
- 200g pieczarek lub kurek
- pól pęczka natki pietruszki
- 100g serka śmietankowego (dałam z ziołami)
- 1 łyżka masła klarowanego do smażenia
dodatkowo olej do smażenia i mąka kukurydziana (owsiana, gryczana lub zwykła)
Cebulę zetrzeć na dużych oczkach, dodać do mięsa. Wszystkie składniki kotletów wymieszać, wyrobić ręką. Odstawić na czas przygotowania nadzienia.
Pieczarki obrać, pokroić drobno. Szczypiorek i natkę pokroić. Pieczarki podsmażyć na maśle, gdy sok odparuje, dodać zioła, smażyć mieszając kilka minut. Doprawić do smaku solą, pieprzem. Dodać serek i wymieszać.
Z mięsa formować placki, na środek wyłożyć nadzienie, zlepić i obtoczyć w mące, formując kotlet. Opcja 1: Smażyć na oleju na rumiano z każdej strony, następnie przykryć i dusić na małym ogniu 15 minut.
Opcja 2: Smażyć na oleju na rumiano z każdej strony. Po usmażeniu kotlety przełożyć do żaroodpornego naczynia lub patelni z odpowiednią rączką, przykryć i wstawić na ok 30 minut do piekarnika w temp. 170stC.
Podawać z ulubionymi dodatkami - ziemniakami, kaszą, fasolką itp.
Smacznego!
Pysznie się zapowiada. Nie robiłam jeszcze takich
OdpowiedzUsuńNigdy nie dawałam serka śmietankowego. Może być smacznie
OdpowiedzUsuńDawno nie jadłam indyka. Takie kotleciki zapowiadają się pysznie
OdpowiedzUsuńPyszna alternatywa dla tradycyjnych kotletów mielonych! Fajnie, że postawiłaś na lżejszą wersję z indykiem i dodatkami.
OdpowiedzUsuńKotlety zapowiadają się smacznie. Jeszcze nie robiłam takich. Jestem ciekawa jak smakują
OdpowiedzUsuńJestem fanką Twoich przepisów, więc te kotlety z indyka z pewnością trafią na moim stole. Nadzienie z pieczarek jest na pewno pyszne.
OdpowiedzUsuńNigdy nie potrafiłam zrobić dobrego mięsa z indyka.
OdpowiedzUsuńUwielbiam kotlety mielone i ta wersja z indykiem również wygląda pysznie.
OdpowiedzUsuń