wtorek, 18 lipca 2023

Chlebek cukiniowo-czekoladowy

 

Chlebek cukiniowo-czekoladowy


Chlebek cukiniowo-czekoladowy
Cukinia jest bardzo wszechstronnym warzywem. Można przygotować z niej leczo, placki, zupę, pasztet, tartę, zgrillować lub zapiec w piekarniku, zrobić przetwory i dżem, a nawet upiec ciasto! Taki cukiniowy chlebek jest niesamowicie mięciutki i wilgotny. Na moim profilu na instagramie możecie zobaczyć filmik z z przygotowania tego ciasta.

Polecam również inne przepisy na czekoladowe ciasta:

Chlebek cukiniowo-czekoladowy

Składniki:

250g cukinii
100ml jogurtu greckiego
1/2 szklanki oleju
2 jaja
2/3 szklanki cukru
1 1/4 szklanki mąki
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
kilka kropli esencji migdałowej
1 duża brzoskwinia lub inne owoce, np maliny, porzeczki, wiśnie

Cukinię zetrzeć na dużych oczkach, lekko odcisnąć z nadmiaru soku.
Jaja z cukrem zmiksować na jasną puszystą masę, ciągle miksując wlać olej, następnie dodać śmietanę i esencję migdałową.
Mąkę, sodę, proszek i kakao przesiać, wsypać do mokrych składników, krótko zmiksować. Dodać cukinię, wymieszać. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany.
Foremkę (keksówkę) o długości ok 30cm wyłożyć papierem do pieczenia, wlać ciasto, z wierzchu wyłożyć kawałki brzoskwini. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok. 45-50 minut w temp. 180st.C, do suchego patyczka. Po upieczeniu pozostawić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika na ok 5 minut i przenieść na kratkę.
Smacznego!

Chlebek cukiniowo-czekoladowy

12 komentarzy:

  1. Chlebek wygląda pysznie. Mój synek nawet by go polubił

    OdpowiedzUsuń
  2. W ogródku rośnie mi cukinia, a że lubię takie zdrowe i warzywne ciasta, to chętnie skorzystam z propozycji.

    OdpowiedzUsuń
  3. Muszę spróbować!
    Wygląda przepysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda przepysznie na Twoim zdjęciu i już wyobrażam sobie, jak pięknie pachnie wypiekając się w piekarniku. Dzięki za przepis i filmik na Instagramie.

    OdpowiedzUsuń
  5. Smakowity widok, muszę koniecznie spróbować przepisu, zwłaszcza że cukinia to jedno z moich ulubionych warzyw.

    OdpowiedzUsuń
  6. Nigdy takiego nie piekłam. Z chęcią bym spróbowała.

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo polubiłam tego typu chleby. Dzięki serdecznie za nowy przepis. :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Gdybyś nie napisała że to chleb, pomyślałabym że to ciasto :D

    OdpowiedzUsuń
  9. Musiałabym spróbować. Wygląda pysznie. Może i dzieci by się skusiły

    OdpowiedzUsuń
  10. Chlebek wygląda pysznie, Nigdy nie spotkałam takiego

    OdpowiedzUsuń
  11. Nigdy nie miałam okazji spróbować takiego chlebka. Wygląda obłędnie

    OdpowiedzUsuń

Drukuj