Cukinia jest bardzo wszechstronnym warzywem. Można przygotować z niej leczo, placki, zupę, pasztet, tartę, zgrillować lub zapiec w piekarniku, zrobić przetwory i dżem, a nawet upiec ciasto! Taki cukiniowy chlebek jest niesamowicie mięciutki i wilgotny. Na moim profilu na instagramie możecie zobaczyć filmik z z przygotowania tego ciasta.
Polecam również inne przepisy na czekoladowe ciasta:
- Brownie z bakaliami
- Lava cake, czyli czekoladowy fondant
- Bajaderki w czekoladzie
- Ciasto cukiniowo-czekoladowe
- Tort czekoladowo-miętowy
- Fasolowe brownie
- Babka orzechowo-czekoladowa
- Bananowo-czekoladowe muffinki
- Orzechowo-kakaowe muffinki
Chlebek cukiniowo-czekoladowy
Składniki:
250g cukinii
100ml jogurtu greckiego
1/2 szklanki oleju
2 jaja
2/3 szklanki cukru
1 1/4 szklanki mąki
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
kilka kropli esencji migdałowej
1 duża brzoskwinia lub inne owoce, np maliny, porzeczki, wiśnie
Cukinię zetrzeć na dużych oczkach, lekko odcisnąć z nadmiaru soku.
Jaja z cukrem zmiksować na jasną puszystą masę, ciągle miksując wlać olej, następnie dodać śmietanę i esencję migdałową.
Mąkę, sodę, proszek i kakao przesiać, wsypać do mokrych składników,
krótko zmiksować. Dodać cukinię, wymieszać. Ciasto powinno mieć
konsystencję gęstej śmietany.
Foremkę (keksówkę) o długości ok 30cm wyłożyć papierem do pieczenia,
wlać ciasto, z wierzchu
wyłożyć kawałki brzoskwini. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok.
45-50 minut w temp. 180st.C, do suchego
patyczka. Po upieczeniu pozostawić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika na ok 5 minut i przenieść na kratkę.
Smacznego!
Chlebek wygląda pysznie. Mój synek nawet by go polubił
OdpowiedzUsuńW ogródku rośnie mi cukinia, a że lubię takie zdrowe i warzywne ciasta, to chętnie skorzystam z propozycji.
OdpowiedzUsuńMuszę spróbować!
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie :)
Wygląda przepysznie na Twoim zdjęciu i już wyobrażam sobie, jak pięknie pachnie wypiekając się w piekarniku. Dzięki za przepis i filmik na Instagramie.
OdpowiedzUsuńSmakowity widok, muszę koniecznie spróbować przepisu, zwłaszcza że cukinia to jedno z moich ulubionych warzyw.
OdpowiedzUsuńNigdy takiego nie piekłam. Z chęcią bym spróbowała.
OdpowiedzUsuńBardzo polubiłam tego typu chleby. Dzięki serdecznie za nowy przepis. :)
OdpowiedzUsuńGdybyś nie napisała że to chleb, pomyślałabym że to ciasto :D
OdpowiedzUsuńTak samo jak chlebek bananowy;))
UsuńMusiałabym spróbować. Wygląda pysznie. Może i dzieci by się skusiły
OdpowiedzUsuńChlebek wygląda pysznie, Nigdy nie spotkałam takiego
OdpowiedzUsuńNigdy nie miałam okazji spróbować takiego chlebka. Wygląda obłędnie
OdpowiedzUsuń