Szparagi niebawem ustąpią miejsca innym sezonowym warzywom. Więc na zakończenie sezonu proponuję przygotować pyszny makaron ze szparagami w sosie serowym.
Polecam również inne przepisy na szparagi:
Makaron ze szparagami w sosie serowym
Składniki:
- pęczek szparagów 500g
- 1 cebula lub szalotka
- 2 ząbki czosnku
- 3 suszone pomidory
- 200ml śmietanki 12%
- 150ml mascarpone
- 2-3 łyżki oliwy lub oleju z suszonych pomidorów
- 200g makaronu
- sól (u mnie swańska sól)
- pieprz
- natka pietruszki
- 3 łyżki tartego parmezanu
Szparagi opłukać. Usunąć twarde łodygi (można wykorzystać je np do ugotowania zupy) lub obrać z nich twardą skórkę. Pokroić w 3cm kawałki.
Cebulę pokroić w drobną kostkę, czosnek posiekać. Pomidory pokroić w kostkę. Na oliwie zrumienić cebulę z czosnkiem, dodać pomidory i szparagi (główki odłożyć), zalać śmietanką, zagotować. Dusić kilka minut na małym ogniu pod przykryciem 3-4 minuty, następnie dodać mascarpone, wymieszać. Dodać główki szparagów, dusić kolejne 3 minuty. Doprawić do smaku solą, pieprzem.
W międzyczasie ugotować makaron, odcedzić i wymieszać z sosem. Przed podaniem posypać natką pietruszki i parmezanem.
Smacznego!
Wygląda obłędnie!
OdpowiedzUsuńWygląda niezwykle apetycznie! To świetny przepis na wykorzystanie szparagów, zanim znikną z naszych ogrodów i sklepów.
OdpowiedzUsuńNa pewno wypróbuję, bo szparagi wprost uwielbiam. Moje ulubione sezonowe warzywo. :)
OdpowiedzUsuńDoskonały sposób na pożegnanie sezonu szparagowego, dla mnie jest on zawsze za krótki. Dziękuję za przepis.
OdpowiedzUsuńNa pewno warto spróbować. Ja jestem bardzo chętna
OdpowiedzUsuńMuszę przyznać, że jeszcze nie próbowałem takiej kombinacji, ale jestem otwarty na nowe smaki zwłaszcza, że jestem fanem dań makaronowych.
OdpowiedzUsuńDzięki za przepis! Dominik
Nigdy nie robiłam tak szparagów. Z chęcią ugotuję taki obiad
OdpowiedzUsuńZapowiada się smacznie. Muszę zapamiętać ten przepis
OdpowiedzUsuń