środa, 17 maja 2023

Wegańska tarta z budyniem i karmelizowanym rabarbarem


Wegańska tarta z budyniem i karmelizowanym rabarbarem


Połączenie aksamitnego, waniliowego budyniu z kwaskowatego rabarbaru jest tak dobre, że na jednym kawałku trudno poprzestać;) 

Do przygotowania spodu tej tarty użyłam wegańskich ciasteczek i masła kokosowego, a budyń ugotowałam na owsianym "mleku". 

Wegańska tarta z budyniem i karmelizowanym rabarbarem

Składniki:

  • 2 op. ciastek wegańskich
  • 50g masła kokosowego lub roślinnej margaryny
  • 350ml napoju roślinnego 
  • 2 łyżki skrobi kukurydzianej
  • 1 łyżka cukru waniliowego (lub 2 jeśli napój nie jest słodki)
  • 3 duże łodygi rabarbaru
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżki płatków migdałów

Rabarbar pokroić w kawałki ok 7cm lub mniejsze - wg uznania, ułożyć na blasze wyłożonej papierem albo w naczyniu żaroodpornym, posypać cukrem. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 20 minut w temp 180stC. Rabarbar ma być miękki, ale pozostać w kawałkach.

Ciasteczka zblendować, dodać roztopione masło/margarynę, zmiksować. Powstałą masę wysypać do formy na tartę, ugnieść na dnie. Użyłam formy z wyjmowanym dnem o długości 30cm. Można również wykorzystać formę o średnicy 22-24cm. Wstawić do lodówki na 30 minut.

W tym czasie ugotować budyń. 100ml napoju roślinnego wymieszać z cukrem i skrobią. Pozostały płyn zagotować, wlać skrobię, gotować ciągle mieszając, aż powstanie gęsty budyń. 

Budyń wyłożyć na ciasteczkowy spód. Na wierzchu ułożyć rabarbar. Posypać prażonymi płatkami migdałów. 

Smacznego!


Wegańska tarta z budyniem i karmelizowanym rabarbarem

6 komentarzy:

  1. Wygląda bardzo apetycznie! :-)

    Zapraszam na moje social media:
    www.truskawkowa-fiesta.blogspot.com
    www.facebook.com/truskawkowa.fiesta
    www.instagram.com/truskawkowa_fiesta

    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale ładnie wygląda, można jeść oczami!!!

    OdpowiedzUsuń
  3. Tarta wygląda niezwykle smakowicie. Na pewno przypadnie do gustu zarówno weganom, jak i miłośnikom tradycyjnych wypieków.

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda obłędnie! Jeszcze nigdy nie robiłam wegańskiej tarty.

    OdpowiedzUsuń
  5. Połączenie budyniu i kwaskowatego rabarbaru musi być pysznie. Nie mogę się doczekać, aby ją wypróbować. :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Musi być smaczne. Nie robiłam jeszcze takiego

    OdpowiedzUsuń

Drukuj