Sernik baskijski, hiszpański, palony, sernik z La Viña albo San Sebastian - to wszystko ten sam sernik! Mam wrażenie, że ostatnio bardzo zyskał na popularności. Słusznie, ponieważ jest pyszny. Kremowy, lekko słony, z karmelowym posmakiem od przypalonej skórki. Zdecydowanie wart spróbowania chociaż raz (ale jestem pewna, że będzie pieczony często:)
Polecam również inny przepis na sernik baskijski, bazowany na oryginalnym przepisie właściela baru La Vińa - Sernik baskijski z La Viña
Sernik hiszpański
Składniki:
500g śmietankowego serka (typu philadelphia, Piątnica, Wieluń, Włoszczowa)
500g śmietankowego serka (typu philadelphia, Piątnica, Wieluń, Włoszczowa)
100g mascarpone
4 jajka M
150 g cukru
4 jajka M
150 g cukru
1 płaska łyżka mąki
300ml śmietanki (30%)
300ml śmietanki (30%)
0,5 łyżeczki soli
Tortownice
o średnicy 18cm wyłożyć papierem do pieczenia. Papier można wcześniej
zwilżyć, żeby łatwiej było wykładać nim formę.
Piekarnik rozgrzać do 240stC (góra+dół).
W
misce zmiksować jajka z cukrem, dodać serek, mascarpone, śmietankę, sól i mąkę.
Masę wlać do formy. Wstawić do piekarnika, temperaturę obniżyć do
220stC, piec 40minut. Po upieczeniu sernik będzie miał miękki, prawie płynny
środek - tak powinno być, masa zetnie się podczas studzenia. Sernik wyjąc
z piekarnika, pozostawić na kilka godzin do wystudzenia.
Smacznego!
Wygląda przepysznie. Z chęcią bym go spróbowała
OdpowiedzUsuńUwielbiam serek mascarpone, także ten przepis niezwykle mi się spodobał ;) W najbliższym czasie będę musiała postarać się o skorzystanie z niego i przygotowanie tego sernika. Jestem pewna, że moje znajome będą nim zachwycone (jest tam wiele osób uwielbiających serniki). Może tylko dodałabym jakieś owoce na wierzch tego placka. Mimo wszystko uwielbiam takie właśnie dodatki, a w tym przypadku myślę, że maliny powinny smakować całkiem dobrze. Oczywiście trzeba to najpierw wypróbować i sprawdzić na własną rękę.
OdpowiedzUsuń