Szarlotka niejedno ma na imię. Z bezą, z pianką, z budyniem, na cieście kruchym albo biszkoptowym... Osobiście lubię każdą, ale dla mnie kwintesencja szarlotki to kruche ciasto, dużo jabłek z cynamonem, a podawana na ciepło koniecznie z gałką lodów na wierzchu:)
Polecam również inne przepisy na szarlotki i jabłeczniki:
- Jabłecznik z bezą i orzechami
- Szarlotka tatrzańska, czyli szarlotka spod samiuśkich Tater
- Strudel jabłkowy
- Szarlotka z bezą i orzechami
- Szarlotka sypana
- Biszkoptowy jabłecznik
- Jabłkowe pagórki
- Szarlotka fit
- Bursztynowa szarlotka
- Mini-jabłeczniki
Babcina szarlotka na kruchym cieście
Składniki:
- 200g masła (miękkiego, w temp. pokojowej)
- 320g mąki (2 szklanki)
- 60g drobnego cukru (1/3 szklanki)
- 1 op. cukru waniliowego
- 1 jajko
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka śmietany 18%
nadzienie:
- 1,5kg jabłek (szara reneta, antonówka, boskop, kronselka)
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżeczka cynamonu
Jabłka obrać, pokroić w kostkę, posypać cukrem, dusić pod przykryciem przez 5 minut, powinny pozostać w kawałkach. Oprószyć cynamonem.
Mąkę, cukier i proszek wymieszać, dodać masło, rozetrzeć do konsystencji
kruszonki. Wbić jajko, dodać śmietanę, szybko zagnieść ciasto. Ciasto
ma być miękkie, przypominać duże płaty kruszonki.
Formę (22x33cm) wyłożyć papierem. 1/3 ciasta odłożyć, a 2/3 wyłożyć dno formy.
Na ciasto wyłożyć jabłka, z wierzchu posypać pozostałym ciastem.
Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok 50-60 minut w temp 180stC.
Upieczoną szarlotkę można posypać cukrem pudrem.
Smacznego!
Wygląda bardzo apetycznie! :-)
OdpowiedzUsuńZapraszam na moje social media:
www.truskawkowa-fiesta.blogspot.com
www.facebook.com/truskawkowa.fiesta
www.instagram.com/truskawkowa_fiesta
Pozdrawiam
Babcina szarlotka na kruchym cieście to prawdziwa klasyka. Z odrobiną lodów to już w ogóle doskonałe połączenie smaków.
OdpowiedzUsuń