czwartek, 6 kwietnia 2023

Wegańskie babeczki czekoladowo-cytrynowe

 

Wegańskie babeczki czekoladowo-cytrynowe


Pierwsze moje wegańskie babeczki okazały się sukcesem. Niepotrzebnie obawiałam się - wyszły miękkie i puszyste, ale nie suche. Do kubka kawy, herbaty lub kakao - idealne!

Polecam również inne przepisy na muffiny:

 

Wegańskie babeczki czekoladowo-cytrynowe

Składniki (na 12 sztuk):

  • 250g mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki sody
  • 2 łyżeczki skrobi kukurydzianej(ew ziemniaczanej lub budyniu)
  • 150g cukru
  • 120ml oleju 
  • 200ml jogurtu roślinnego 
  • 1 łyżka soku z cytryny 
  • 1 łyżka kakao
  • 100g czekolady (wegańskiej)
  • skórka otarta z cytryny 


Wymieszać mąkę z proszkiem, sodą i skrobią. 

Osobno wymieszać jogurt, olej, sok z cytryny i cukier. Wsypać mąkę, wymieszać niezbyt dokładnie, zostawiając grudki. 

Połowę czekolady posiekać.

Ciasto podzielić na pół, do jednej części dodać kakao i posiekaną czekoladę, do drugiej - skórkę z cytryny, wymieszać.

Formę na muffinki wyłożyć papilotkami. Do każdej nakładać na przemian po łyżeczce jasnego i ciemnego ciasta, za pomocą patyczka zrobić marmurek.  

Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok 20-25 minut w temp. 170stC do suchego patyczka.

Ciasto można również upiec w keksówce, czas pieczenia ok 40 minut. 

Po upieczeniu ostudzić, udekorować pozostałą czekoladą. 

Smacznego!


Wegańskie babeczki czekoladowo-cytrynowe

3 komentarze:

  1. Świetny przepis. Nie robiłam jeszcze takich babeczek. Połączenie cytryny i czekolady to super pomysł

    OdpowiedzUsuń
  2. Babeczki prezentują się przepysznie! Jestem ciekawa czy udałoby mi się uzyskać takie miękkie i puszyste jak u Ciebie. :)

    OdpowiedzUsuń

Drukuj