Pierwsze moje wegańskie babeczki okazały się sukcesem. Niepotrzebnie obawiałam się - wyszły miękkie i puszyste, ale nie suche. Do kubka kawy, herbaty lub kakao - idealne!
- Orzechowo-kakaowe muffinki
- Babeczki z sercem
- Malinowe babeczki
- Muffinki z truskawkami (najlepsze)
- Kokosowe muffinki z ananasem
- Babeczki ajerkoniakowe
- Bananowo-czekoladowe muffinki
- Muffinki cytrynowo-jagodowe
- Muffinki z porzeczkami
- Muffinki z rabarbarem (szybkie i bardzo miękkie)
Wegańskie babeczki czekoladowo-cytrynowe
Składniki (na 12 sztuk):
- 250g mąki pszennej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki sody
- 2 łyżeczki skrobi kukurydzianej(ew ziemniaczanej lub budyniu)
- 150g cukru
- 120ml oleju
- 200ml jogurtu roślinnego
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżka kakao
- 100g czekolady (wegańskiej)
- skórka otarta z cytryny
Wymieszać mąkę z proszkiem, sodą i skrobią.
Osobno wymieszać jogurt, olej, sok z cytryny i cukier. Wsypać mąkę, wymieszać niezbyt dokładnie, zostawiając grudki.
Połowę czekolady posiekać.
Ciasto podzielić na pół, do jednej części dodać kakao i posiekaną czekoladę, do drugiej - skórkę z cytryny, wymieszać.
Formę na muffinki wyłożyć papilotkami. Do każdej nakładać na przemian po łyżeczce jasnego i ciemnego ciasta, za pomocą patyczka zrobić marmurek.
Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok 20-25 minut w temp. 170stC do suchego patyczka.
Ciasto można również upiec w keksówce, czas pieczenia ok 40 minut.
Po upieczeniu ostudzić, udekorować pozostałą czekoladą.
Smacznego!
Świetny przepis. Nie robiłam jeszcze takich babeczek. Połączenie cytryny i czekolady to super pomysł
OdpowiedzUsuńBabeczki prezentują się przepysznie! Jestem ciekawa czy udałoby mi się uzyskać takie miękkie i puszyste jak u Ciebie. :)
OdpowiedzUsuńJestem pewna, że będą pyszne!
Usuń