Kremowy pasztet w stylu
francuskim możecie przygotować w domu. Jest kremowy, smarowny i bardzo smaczny. Jest świetnym pomysłem na szybkie
śniadanie, niebanalną przekąskę podczas spotkania ze znajomymi, a nawet
na piknik.
Zrobicie go w kilka minut!
Pasztet z wątróbki do słoika
Składniki:
300 g wątróbki z kurczaka albo na pół z kaczki
4 łyżki masła (najlepiej klarowanego) - ok 50g
1 cebula
1 ząbek czosnku
50 ml koniaku, brandy
2-3 ziarenka ziela angielskiego
3 gałązki świeżego tymianku (same listki)
gałązka rozmarynu
sól,
czerwony pieprz
Wątróbkę oczyścić z błonek, przekroić na pół. Na patelni rozgrzać łyżkę masła, zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek, odsunąć na boki patelni, a na środek wyłożyć pozostałe masło. Gdy się rozpuści, wyłożyć wątróbkę, smażyć na dużym ogniu po kilka minut z każdej strony do lekkiego zrumienienia. Wlać alkohol, dodać przyprawy i zioła i smażyć na dużym ogniu około 3 minuty.
Wyjąć rozmaryn, wątróbkę zblendować na gładką pastę.
Przełożyć do słoika kropka z wierzchu można wlać łyżkę rozpuszczonego masła i posypać ziołami albo czerwonym pieprzem. Pozostawić do całkowitego ostudzenia. Przechowywać w lodówce.
Najlepiej smakuje na podopiecznych chrupiących grzankach z chleba lub bagietki. Można podać z żurawiną lub galaretką porzeczkową.
Zrobicie go w kilka minut!
Pasztet z wątróbki do słoika
Składniki:300 g wątróbki z kurczaka albo na pół z kaczki
4 łyżki masła (najlepiej klarowanego) - ok 50g
1 cebula
1 ząbek czosnku
50 ml koniaku, brandy
2-3 ziarenka ziela angielskiego
3 gałązki świeżego tymianku (same listki)
gałązka rozmarynu
sól,
czerwony pieprz
Wątróbkę oczyścić z błonek, przekroić na pół. Na patelni rozgrzać łyżkę masła, zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek, odsunąć na boki patelni, a na środek wyłożyć pozostałe masło. Gdy się rozpuści, wyłożyć wątróbkę, smażyć na dużym ogniu po kilka minut z każdej strony do lekkiego zrumienienia. Wlać alkohol, dodać przyprawy i zioła i smażyć na dużym ogniu około 3 minuty.
Wyjąć rozmaryn, wątróbkę zblendować na gładką pastę.
Przełożyć do słoika kropka z wierzchu można wlać łyżkę rozpuszczonego masła i posypać ziołami albo czerwonym pieprzem. Pozostawić do całkowitego ostudzenia. Przechowywać w lodówce.
Najlepiej smakuje na podopiecznych chrupiących grzankach z chleba lub bagietki. Można podać z żurawiną lub galaretką porzeczkową.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz