To była miłość od pierwszego kęsa! Czosnek konfitowany w oliwie jest po prostu pyszny. Traci swoją ostrość, jego smak staje się łagodniejszy, słodszy, a konsystencja kremowa i delikatna. Nie podrażnia żołądka, nie pachnie tak intensywnie. Uwielbiam rozsmarować kilka ząbków na podpieczonej kromce chleba, posypać solą... i zajadać z ogromną przyjemnością;)
Zamiast oliwy można użyć oleju.
Słoiczek takiego czosnku będzie również wspaniałym prezentem dla każdego smakosza.
Polecam również inne przepisy na kanapkowe pasty:
- Pasta z wędzonej makreli z pieprzem
- Domowy paprykarz szczeciński
- Kanapkowa pasta śledziowo-jajeczna
- Pasta z buraka i słonecznika
- Pasta z awokado z serkiem
Konfitowany czosnek
Składniki:
- czosnek
- oliwa lub olej
- kilka gałązek tymianku
- gałązka rozmarynu
Ząbki czosnku obrać, razem z ziołami włożyć do naczynia żaroodpornego (albo rondla z metalową rączką), zalać oliwą, żeby cały był zanurzony. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok godziny w temp 120stC.
Upieczony czosnek powinien być miękki, kremowy. Po ostudzeniu przełożyć do słoika, przechowywac w lodówce.
Czosnek możne przygotować również na kuchence w małym garnku lub rondelku. Czosnek włożyć do garnka, zalać oliwą, przykryć pokrywką i gotować na małym ogniu ok 40 minut, aż będzie miękki.
Uwaga: oliwa w lodówce może zgęstnieć, po ogrzaniu w temp pokojowej znów stanie się płynna i przezroczysta.
Smacznego!
Konfitowany czosnek brzmi naprawdę interesująco. Chętnie spróbowałbym go na kawałku podpieczonego pieczywa.
OdpowiedzUsuńCiekawe, że po konfekcjonowaniu czosnek traci swoją ostrość, ale zachowuje smak. Nigdy w ten sposób nie robiłam.
OdpowiedzUsuńNigdy nie robiłam takiego. Zapowiada się smacznie i zdrowo
OdpowiedzUsuńNie przepadam za ostrym smakiem czosnku, więc konfitowanie może być dla mnie idealnym rozwiązaniem. :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam Twoje przepisy są takie proste i praktyczne! Często je wykorzystuje
OdpowiedzUsuń