Czerwona kapusta poza tym, że zawiera dużo witamin, jest również bardzo smaczna i stanowi apetyczny kolorowy akcent na talerzu. Można podać ją w postaci zasmażanej modrej kapusty albo surówki. U nas w sezonie zimowym jest ona bardzo częstym dodatkiem do obiadu, ale sprawdza się również w burgerach. Surówka z czerwonej kapusty świetnie smakuje z sosem na winegret albo z majonezem, jak coleslaw.
Polecam również inne przepisy na surówki do obiadu:
Surówka z czerwonej kapusty z majonezem
Składniki:
- 1/4 główki czerwonej kapusty (ok 0,5kg)
- 1 kwaśne jabłko (np. szara reneta, bojken)
- 2 marchewki
- 1 czerwona cebula
- 1 łyżka majonezu
- 1 łyżka śmietany lub jogurtu
- 1 płaska łyżeczka cukru
- sól
- pieprz
- sok z cytryny
Kapustę poszatkować drobno, posolić i posypać cukrem, ugnieść rękami lub tłuczkiem do ziemniaków. Marchew i jabłko zetrzeć na dużych oczkach, jabłko skropić sokiem z cytryny, żeby nie ściemniało. Cebulę pokroić w piórka.
Warzywa włożyć do miski, dodać majonez i śmietanę, pieprz. Wymieszać i ew. dosolić do smaku.
Przed podaniem można posypać posiekanym szczypiorkiem lub natką pietruszki.
Smacznego!
Wieki nie jadłam takiej surówki.
OdpowiedzUsuńPrzepis mojej Mamy jest identyczny, ale kapustę sparzamy. Jest wtedy lżej strawna dla osób, które już maja nadwyrężone żołądki. Dla tych zdrowych - jak najbardziej ta chrupiąca :-)
OdpowiedzUsuń