środa, 1 marca 2023

Surówka z czerwonej kapusty z majonezem

Surówka z czerwonej kapusty
 
Surówka z czerwonej kapusty


Czerwona kapusta poza tym, że zawiera dużo witamin, jest również bardzo smaczna i stanowi apetyczny kolorowy akcent na talerzu. Można podać ją w postaci zasmażanej modrej kapusty albo surówki. U nas w sezonie zimowym jest ona bardzo częstym dodatkiem do obiadu, ale sprawdza się również w burgerach. Surówka z czerwonej kapusty świetnie smakuje z sosem na winegret albo z majonezem, jak coleslaw. 

Polecam również inne przepisy na surówki do obiadu: 


Surówka z czerwonej kapusty z majonezem

Składniki:

  • 1/4 główki czerwonej kapusty (ok 0,5kg)
  • 1 kwaśne jabłko (np. szara reneta, bojken)
  • 2 marchewki
  • 1 czerwona cebula 
  • 1 łyżka majonezu 
  • 1 łyżka śmietany lub jogurtu 
  • 1 płaska łyżeczka cukru
  • sól
  • pieprz
  • sok z cytryny

Kapustę poszatkować drobno, posolić i posypać cukrem, ugnieść rękami lub tłuczkiem do ziemniaków. Marchew i jabłko zetrzeć na dużych oczkach, jabłko skropić sokiem z cytryny, żeby nie ściemniało. Cebulę pokroić w piórka. 

Warzywa włożyć do miski, dodać majonez i śmietanę, pieprz. Wymieszać i ew. dosolić do smaku.

Przed podaniem można posypać posiekanym szczypiorkiem lub natką pietruszki.

Smacznego!

 


Surówka z czerwonej kapusty

2 komentarze:

  1. Wieki nie jadłam takiej surówki.

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepis mojej Mamy jest identyczny, ale kapustę sparzamy. Jest wtedy lżej strawna dla osób, które już maja nadwyrężone żołądki. Dla tych zdrowych - jak najbardziej ta chrupiąca :-)

    OdpowiedzUsuń

Drukuj